Česká ekonomika loni rostla o 4,3 procenta, nejrychleji za osm let

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku Zdroj: ctk

Zpřesněný odhad dnes potvrdil loňský růst české ekonomiky o 4,3 procenta, který byl uveden již v předběžném odhadu z února. Meziroční růst HDP za 4. čtvrtletí roku 2015 ale nový odhad zvýšil z 3,9 na 4,0 procenta. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem. Zlepšil se i odhad mezičtvrtletního vývoje. V únoru úřad uváděl, že ekonomika na konci roku mezičtvrtletně o 0,1 procenta klesla, podle zpřesněných údajů se však HDP nezměnil.

Růst za celý rok byl loni nejvyšší za posledních osm let. Pomohly k tomu podle statistiků o 2,9 procenta rostoucí spotřeba domácností a o zhruba desetinu vyšší investiční aktivita. „Obě tyto nejvýznamnější složky domácí poptávky rostly nejrychleji od roku 2007. Za hospodářským růstem proto v roce 2015 stála spíše domácí poptávka než zahraniční obchod,“ oznámil úřad.

Sobotka: Podíl zaměstnaných dosáhl rekordu

„Jsem velmi rád, že společně s rekordním růstem HDP se daří v Česku také dosahovat vynikajících výsledků na trhu práce, kdy podíl zaměstnaných činil 71 procent, a je tedy nejvyšší od vzniku samostatné republiky v roce 1993,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Důležitými úkoly vládní koalice pro letošní rok tak podle něj jsou udržení vysokého tempa hospodářského růstu a vytváření nových pracovních míst.

Loňský výsledek HDP nelze podle analytika ČSOB Petra Dufka hodnotit jinak než pozitivně. „Takto silný růst vedl k výraznému růstu nabídky pracovních míst a zajistil tak rychlý pokles nezaměstnanosti. Co ovšem nepřinesl, byla inflace. Navzdory silnému růstu zůstává česká ekonomika i nadále nízkoinflační, což si samo o sobě vynucuje uvolněnou měnovou politiku,“ uvedl.

Česká republika tak podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO překonala v roce 2015 dynamikou svého růstu mnohé ostatní země. „Ovšem vlivem odeznění jednorázových faktorů v podobě evropských dotací není nadále takový růst očekáván a ekonomika bude v příštím roce výrazněji zpomalovat,“ uvedla.

„Letos vyprchají jednorázové impulzy, nicméně i růst kolem 2,5 procenta bude vzhledem k silnému základu z loňska velmi dobrým výsledkem,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Cz GDP Annual Growth Rate

Meziroční růst za samotné čtvrté čtvrtletí byl ale navzdory navýšení na rovná čtyři procenta ve zpřesněném odhadu pomalejší než v předchozích dvou čtvrtletích a stejný jako v 1. čtvrtletí.

Na straně nabídky se podle úřadu na růstu za 4. čtvrtletí nejvýznamněji podílel zpracovatelský průmysl, a to i přes mírné zpomalení na konci roku. Dařilo se zejména výrobě dopravních prostředků, kovů, plastových výrobků či potravin. K růstu dále významně přispěla i většina odvětví služeb. Na straně poptávky byl růst tažen rovnoměrně domácí i zahraniční poptávkou.

Kromě hrubého domácího produktu stoupla také hrubá přidaná hodnota (HPH), a to za celý rok 2015 o 3,8 procenta. Podobně jako v roce 2014 představoval zhruba polovinu růstu HPH příspěvek zpracovatelského průmyslu. Na rozdíl od předloňska ovšem přispěla podle statistiků k růstu rovnoměrněji i všechna ostatní odvětví hospodářství.

„Letos růst české ekonomiky zpomalí, růst HDP odhaduji mírně nad úrovní dvou procent. Hlavním tahounem růstu bude spotřeba domácnosti, zatímco u investic lze čekat slabší výsledek, neboť silný příliv prostředků z evropských fondů se letos nezopakuje,“ předpovídá Radomír Jáč z Generali Investments CEE.

Růst ekonomiky byl ve 4. čtvrtletí nižší než odhady ČNB
Vývoj tuzemské ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí byl proti odhadům České národní banky nižší o 1,3 procentního bodu v meziročním vyjádření a o jeden procentní bod v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes náměstek ředitele sekce měnové ČNB Petr Král. Hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí podle dnešních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o čtyři procenta a mezičtvrtletně zůstal beze změny.
Odchylka meziročního růstu HDP ve čtvrtém čtvrtletí od prognózy ČNB byla způsobena znatelně pomalejším růstem hrubé tvorby kapitálu, když v jejím rámci za očekáváním ČNB zaostal jak růst fixních investic, tak vývoj zásob. Rovněž dynamika vývozu zboží a služeb byla oproti odhadům ČNB nižší. Také meziroční růst spotřeby vlády byl lehce pod odhady. V případě růstu spotřeby domácností se prognóza ČNB zhruba naplnila.
„V souhrnu lze konstatovat, že ve čtvrtém čtvrtletí 2015 pokračoval rychlý meziroční růst HDP, i když se jeho tempo oproti očekávání ČNB zmírnilo,“ uvedl Král.

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika potřebuje více služeb