Česká ekonomika rostla o 4,7 procenta. Statistici původně odhadovali méně

Výroba převodovek ve Škodě Auto

Výroba převodovek ve Škodě Auto Zdroj: Skoda Auto

Česká ekonomika rostla v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta. Poslední odhad statistiků z konce listopadu uváděl pomalejší růst HDP, a to 4,5 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika stoupla o 0,7 procenta, v listopadu ČSÚ uváděl 0,5 procenta. Statistici odhad zpřesnili kvůli novým údajům za sektor vládních institucí, zejména daní z produktů.

„Zpřesněný údaj o HDP potvrzuje, že české ekonomice se nadmíru daří, a to dokonce i ve světovém kontextu. Ze členských a partnerských zemí OECD, což je organizace sdružující nejvyspělejší ekonomiky světa, rostly ve třetím kvartále rychleji pouze Irsko, Lucembursko, Turecko, Čína a Indie,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Tahounem růstu HDP je domácí poptávka, především investiční výdaje a dále spotřeba domácností. Za celý rok 2015 se tak lze podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče dočkat růstu HDP až 4,5 procenta. V letošním roce se pak ale zpomalí tempo růstu HDP na dvě až 2,5 procenta. „Na rozdíl od roku 2015 již totiž česká ekonomika nebude tažena dočerpáváním finančních prostředků z fondů EU,“ uvedl.

Cz GDP Annual Growth Rate

Ziskovost podniků ve třetím čtvrtletí vzrostla na 50,2 procenta, což je o 0,7 procentního bodu více než před rokem. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se meziročně zvýšila o 3,7 procenta, což je o jeden procentní bod vyšší tempo ve srovnání s růstem reálných příjmů.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve třetím čtvrtletí 22.129 korun, z toho 3682 korun tvořily individuální služby a zboží od vládních a neziskových institucí. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele byla 20 690 korun.

Míra úspor 9,1 procenta byla o 0,1 procentního bodu nižší než před rokem. Míra investic u domácností meziročně poklesla na 8,1 procenta, u nefinančních podniků naopak vzrostla na 32,7 procenta.