Český průmysl loni pokračoval v růstu, zvýšil aktivitu o 4,4 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v Česku loni meziročně stoupla o 4,4 procenta. Navázala tak na růst z roku 2014. Tržby z průmyslové činnosti stouply loni o 2,5 procenta a hodnota nových zakázek o 5,9 procenta. Za samotný prosinec výroba meziročně reálně vzrostla o 0,7 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů ale klesla o 1,7 procenta.

„Že prosinec nebude ve znamení silných čísel, se dalo do jisté míry čekat. Ať už v důsledku vysokých srovnávacích základů nebo přetrvávajícího negativní trendu produkce těžebního průmyslu a energetiky. Do hry však v závěru roku vstoupily – podle statistického úřadu – ještě celozávodní dovolené, které vychýlily výsledek směrem dolů. Pokud tomu tak skutečně je, nemusel by být prosincový výsledek průmyslu nijak alarmující,“ uvádí analytik ČSOB Petr Dufek.

Nasvědčují tomu podle něj silná čísla automobilového průmyslu (+12,4 procenta). Potvrzují, že zájem o nová auta zůstává velmi silný, stejně jako že sektor získává dostatek nových zakázek (meziročně o 13,3 procenta více).

„Přesto se dá čekat, že růst české ekonomiky v závěru roku mírně polevil, nicméně v meziročním srovnání nejspíše zůstal i tak impozantní,“ uvedl dále Dufek.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč dodává, že tuzemskému průmyslu „hrály v loňském roce do karet snad všechny pomyslné faktory: jak vnější faktory v podobě pokračujícího hospodářského růstu v eurozóně, tak sílící domácí poptávka v české ekonomice v podobě růstu spotřeby i investičních výdajů.“

Vývoj růstu průmyslové výroby:

Naplno se též podle Jáče projevily efekty oslabení české měny, neboť slabší koruna pomáhá tuzemským exportérům: rok 2015 byl ostatně rokem rekordního objemu exportů.

K růstu průmyslu za loňský rok přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o 11,5 procenta. Polepšila si také výroba pryžových a plastových výrobků, která stoupla o 9,8 procenta, a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků s růstem o 6,7 procenta.

Naopak pokles vykázala například výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 2,2 procenta. Produkce chemických látek a chemických přípravků klesla o 5,7 procenta a těžba a dobývání o 1,7 procenta.

K celkovému zlepšení tržeb pomohly loni tržby z přímého vývozu, které se zvýšily v běžných cenách o 5,7 procenta. Naopak domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, o 1,3 procenta klesly. Nové zakázky ve vybraných odvětvích loni vzrostly ze zahraničí i v tuzemsku. Růst u zahraničních zakázek byl ale výraznější a dosáhl osmi procent, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,1 procenta.

Rovněž počet zaměstnanců a výše mezd loni rostly. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky se v průmyslu meziročně zvýšil o 3,4 procenta a průměrná hrubá měsíční mzda stoupla o 2,6 procenta na 28 344 korun.