Český průmysl v dubnu tradičně táhly automobilky, naopak klesla výroba nápojů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Výroba aut už tradičně podpořila růst tuzemské průmyslové výroby. Ta však přesto v dubnu zpomalila na 4,3 procenta z březnových revidovaných 6,3 procenta. Dařilo se také produkci plastových výrobků a kovových konstrukcí. Poklesla naopak těžba, výroba nápojů a zpracování dřeva, uvedl Český statistický úřad.

„Tuzemský průmysl těží jak z hospodářského oživení v eurozóně, tak z oživující poptávky v české ekonomice,“ upozornil ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Data z Německa podle něj naznačují, že vnější prostředí pro český průmysl zůstává příznivé a tuzemská průmyslová výroba by tak měla pokračovat v růstu i v nejbližších měsících. Příznivé signály ohledně výkonu a výhledu českého průmyslu přicházejí také z průzkumů podnikatelského sentimentu. „Očekávám, že za celý letošní rok se tempo růstu tuzemské průmyslové výroby přiblíží 5,5 procenta,“ odhadl.

„Nově zveřejněné údaje potvrzují příznivý vývoj české ekonomiky, ale Českou národní banku ani českou korunu by neměly v tuto chvíli znepokojovat,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Výroba aut zpomalila v dubnu meziroční růst na 8,3 z březnových 8,5 procenta a k celkovému růstu průmyslu přispěla nejvýraznějšími 1,5 procenta. Téměř procento průmyslu přidala i výroba gumových a plastových věcí, kterých podniky vyrobily o 12,3 procenta více než před rokem.

Graphical visualization of Czech Republic Industrial Production

Dařilo se i výrobcům kovových konstrukcí, kterým produkce vzrostla o osm procent. Všechny tyto obory ale v dubnu zvolnily výrobní tempo ve srovnání s březnem.

„Podobné tempo jako v dubnu očekáváme i v dalších měsících. Svoji dominantní roli si i nadále udrží výroba automobilů vezoucí se na vlně zájmu evropských spotřebitelů o nové vozy, která je navíc podpořena rychlými a výraznými inovacemi tuzemských producentů,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Klesla těžba, výroba nápojů a dřevo

S poklesem produkce se museli vyrovnat výrobci nápojů. V dubnu jim výroba meziročně klesla zhruba o desetinu, zatímco v březnu stejným tempem rostla. O desetinu klesla také těžba, pokles byl ale proti březnu mírnější. Nedařilo se ani zpracovatelům dřeva, kterým produkce klesla o 5,4 procenta, zatímco ještě v březnu rostla zhruba o procento.

„Ani u jednoho z oborů ale nejde o zásadní propady, které by naznačovaly strukturální problémy oborů,“ uvedl Michal Kozub z Home Creditu. „Jediným z odvětví, kterému se v letošním roce nedaří, je tisk, který se každý měsíc pohybuje těsně pod hranou loňských výsledků,“ dodal.

Spolu se zpomalením produkce průmyslníkům rostly pomaleji i tržby. Meziročně byly vyšší o 3,8 procenta, v březnu přitom stouply o šest procent. Mírnější růst tržeb byl patrný jak v prodeji domácím, tak i zahraničním odběratelům.

Nové zakázky se podnikům v dubnu dařilo sjednat zejména v tuzemsku, v zahraničí zájem mírně ochladl. České zakázky vzrostly o 8,7 procenta, ale zahraniční pouze o 4,8 procenta, když ještě v březnu rostly o 13,4 procenta.

Průmyslové podniky zaměstnávaly v dubnu o 3,3 procenta více lidí než před rokem. Jejich průměrná mzda vzrostla o 3,4 procenta na 28 349 korun.