Chybí překližka či vzácné plyny. Protiruské sankce však EU celkem ušetřily, uvádí analýza

Nakládka překližky na loď v São Paulu. Brazílie patří mezi země, které nahradily výpadek ruského exportu do EU.

Nakládka překližky na loď v São Paulu. Brazílie patří mezi země, které nahradily výpadek ruského exportu do EU. Zdroj: profimedia.cz

Dopad evropských sankcí proti Rusku na ekonomiku Evropské unie byl dosud převážně omezený, negativně se projevil jen v několika specifických odvětvích. Vyplývá to z hodnocení připravovaného Evropskou komisí, o jehož závěrech informuje agentura Bloomberg.

Sankce způsobily potíže s dodávkami například v dřevozpracujícím průmyslu, problémy zaznamenali i evropští odběratelé drahých kovů. Potíže dalších odvětví, někdy přisuzované právě sankcím, ale mají příčinu ve vývoji světových trhů, válce na Ukrajině a v různých restrikcích zavedených Moskvou, uvádí zdroj Bloombergu.

Posouzení dopadů sankcí, které iniciovaly členské státy EU, přichází v době, kdy sedmadvacítka diskutuje o devátém balíku protiruských sankcí. Ty by se měly zaměřit na drony, v plánu jsou i další restrikce pro investice, bankovnictví a vývoz technologií.

Brusel čelí od počátku války kritice ze strany Maďarska, které opakovaně blokovalo část sankcí. Budapešť tvrdí, že sankce mohou za jeho hospodářské potíže. Analýza Evropské komise ukazuje, že taková tvrzení přehánějí.

EU se snaží sankce nastavovat tak, aby unijní ekonomiku příliš nepoznamenaly, dosud například nesáhla k omezení dovozu potravin z Ruska. Některé země včetně Česka také dostaly dočasné výjimky z restrikcí týkajících se dovozu ruské ropy. I tak dovoz ruské ropy do EU klesl podle unijních údajů na třetinu oproti stavu z počátku války.

Co určuje ceny ropy. Podívejte se na video

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Výrazně se snížil i celkový dovoz z Ruska. Zatímco před válkou se Rusko na celkovém importu do EU podílelo ze 40 až 45 procent, nyní je to zhruba devět procent, uvádí analýza. Mezi dovozce, které vzniklou díru vyplnily, se řadí především Turecko, Brazílie, Jižní Korea a Indie.

V několika odvětvích přesto trvá nedostatek zboží. Potíže jsou s dodávkami dubového dřeva nebo překližky, v dřevozpracujícím průmyslu také kvůli sankcím stouply ceny. Zkolaboval dovoz vzácných plynů používaných při výrobě čipů, jako jsou neon či xenon.

Unijní analýza také upozorňuje, že válka na Ukrajině odhalila závislost evropských zemí na ruské železniční síti a vzdušných koridorech při pozemní přepravě zboží z Číny. Spolu s kapacitními potížemi v mnoha čínských přístavech to pravděpodobně bude zvyšovat tlak na zdražování přepravy.

Do konce listopadu evropské instituce povolily více než 150 jednotlivých opatření členských států a zmírnění ekonomických dopadů ruské invaze na Ukrajinu, uvádí zdroj Bloombergu. Celková hodnota těchto kroků dosáhla 525,5 miliardy eur.

Velké sumy členské státy vynakládají především prostřednictvím programů pomoci souvisejících s růstem cen energií. Hodnota pomoci domácnostem a firmám dosáhne letos téměř jednoho procenta hrubého domácího produktu EU, uzavírá analýza.