Airbus hlásí kvůli covidu stamilionové ztráty, Air France-KLM dokonce miliardové

Výrobce letadel Airbus již dříve oznámil, že loni dodal zákazníkům 566 letadel, což je o 34 procent méně než v předchozím rekordním roce. V letošním roce hodlá firma dodat minimálně stejný počet letadel jako loni. (na snímku Airbus A321XLR).

Výrobce letadel Airbus již dříve oznámil, že loni dodal zákazníkům 566 letadel, což je o 34 procent méně než v předchozím rekordním roce. V letošním roce hodlá firma dodat minimálně stejný počet letadel jako loni. (na snímku Airbus A321XLR). Zdroj: Airbus

„V roce 2020 podrobila skupinu Air France-KLM zkoušce nejhlubší krize, jakou kdy odvětví letecké dopravy zažilo,“ uvedl ve výsledkové zprávě k miliardovým ztrátám šéf Air France-KLM  Benjamin Smith.
2
Fotogalerie

Další velké letecké společnosti hlásí výrazné ztráty za loňský rok způsobené protikoronavirovými omezeními. Evropský výrobce letecké techniky Airbus vloni kvůli pandemii COVID-19 vykázal provozní ztrátu 510 milionů eur, tedy přes 13 miliard korun, po zisku 1,3 miliardy eur v předchozím roce. Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM v loňském roce prodělala dokonce 7,1 miliardy eur, v přepočtu zhruba 184 miliard korun.

Tržby Airbusu se loni snížily o 29 procent na 49,9 miliardy eur. Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek se propadl o 75 procent na 1,7 miliard eur. V letošním roce počítá firma s jeho nárůstem na minimálně dvě miliardy eur.

Airbus již dříve oznámil, že loni dodal zákazníkům 566 letadel, což je o 34 procent méně než v předchozím rekordním roce. V letošním roce hodlá firma dodat minimálně stejný počet letadel jako loni.

„V roce 2021 přetrvává v našem odvětví řada nejistot, protože pandemie nadále ovlivňuje životy lidí, ekonomiku a společnost,“ upozornil nicméně šéf podniku Guillaume Faury.

Koronavirová krize vedla k drastickému omezení letecké dopravy, což snížilo poptávku po nových letadlech. Airbus koncem loňského června oznámil, že během jednoho roku zruší zhruba 15.000 pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům jeho celkové pracovní síly.

Tržby Air France-KLM se propadly o 59 procent na 11,1 miliardy eur, tedy na zhruba 287 miliard korun. „V roce 2020 podrobila skupinu Air France-KLM zkoušce nejhlubší krize, jakou kdy odvětví letecké dopravy zažilo,“ uvedl ve výsledkové zprávě šéf podniku Benjamin Smith.

Air France-KLM loni zrušila 8700 pracovních míst, a snížila tak svou pracovní sílu o deset procent. V příštích letech firma počítá se zrušením dalších 6000 pracovních míst, poznamenala agentura Reuters.

Zhruba 1600 pracovních míst zruší také americký výrobce menších letadel Bombardier. Ukončí také letos výrobu svých letadel Learjet a zaměří se na ziskovější letadla řad Challenger a Global, uvedla již dříve firma. Loni dodávky letadel Bombardieru klesly o 19,7 procenta na 114 letadel.

Očištěná ztráta před zdaněním a úroky ve čtvrtém čtvrtletí činila 165 milionů USD (3,5 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 168 milionů USD ve stejném období předloni. Výnosy se snížily o 3,1 procenta na 2,34 miliardy USD.