Antimonopolní úřad vrací mýtný tendr na začátek. Čas běží

Mýto, ilustrační foto

Mýto, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Mýto, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Výběr příštího provozovatele mýtného systému se propadá do čím dál hlubšího skluzu. Ohrožuje tak miliardové příjmy státu z mýta.

Čas na definitivní dohodu státu se sdružením firem CzechToll ze skupiny PPF a slovenského SkyTollu, které zvítězilo ve veřejné soutěži na výběr mýta po roce 2019, se znovu krátí. Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj totiž nařídil úředníkům, aby přezkoumali zrušení výsledku tohoto tendru.

Úřad má na přezkum vlastního rozhodnutí dva měsíce. Pokud ovšem má vítěz tendru od roku 2020 plynule navázat na výběr mýta po nynějším provozovateli, rakouské společnosti Kapsch, potřebuje čas. A stále není jasné, kolik ho bude mít.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) Rafajovo nařízení uvítal. „Jsem rád, že takové rozhodnutí padlo a že umožňuje pokračovat v soutěži,“ uvedl ministr navzdory tomu, že podpisu smlouvy dál brání předběžný zákaz ÚOHS.

Ještě před rozhodnutím úřadu řekl Ťok deníku E15, že pokud by se nepodařilo zajistit pokračování výběru mýta po roce 2019, „bylo by to spíš na pád vlády než na rezignaci jednoho ministra“.

Vítězné společnosti CzechToll se postup úřadu zamlouvá. „Rozhodnutí vítáme. Současný systém výběru mýta je technologicky i morálně zastaralý a naší nabídkou ve férovém tendru jsme dokázali, že jeho současný provoz je drahý,“ uvedl mluvčí společnosti Miroslav Beneš. CzechToll zvítězil s nabídkou desetiletého provozu satelitního systému na dálnicích a silnicích první třídy za 10,7 miliardy korun.

Karel Feix, generální ředitel společnosti Kapsch, která v tendru skončila druhá, prohlásil, že Rafajovo rozhodnutí firmu překvapilo. „Na druhou stranu ale vítáme, že se ÚOHS v obnoveném řízení dostane k prozkoumání dalších, ještě nevypořádaných námitek. Ty představují ještě zásadnější důvody ke zrušení tendru,“ uvedl.

Antimonopolní úřad zrušil výběr vítěze tendru v květnu mimo jiné proto, že ministerstvo rozesílalo dokumentaci na přepisovatelných flash discích. Prý tak porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek.

Zrušení tendru musí úředníci ÚOHS přezkoumat proto, že je podle Rafaje zapotřebí dopracovat právní posouzení případu. Jednotlivé skutkové závěry původního rozhodnutí jsou však správné.