České dráhy vyjely s novými vlaky RegioFox, pohání je motory Rolls-Royce

České dráhy vyjely s novými vlaky RegioFox

České dráhy vyjely s novými vlaky RegioFox Zdroj: České dráhy

České dráhy vyjely poprvé do provozu s novým motorovým vozem, který má postupně na regionálních tratích nahradit široce rozšířené vozy RegioNova. První dvě vlakové soupravy RegioFox začínají provoz na trati z Berouna do Rakovníka a z Berouna do Prahy. Do konce roku chce dopravce do provozu zařadit dvacítku nových jednotek. 

Ve Středočeském kraji a Praze bude v příštích letech v provozu dohromady deset regiofoxů. České dráhy budou mít od polského výrobce Pesa Bydgoszcz celkem 76 jednotek RegioFox. Po Praze a středních a jižních Čechách by další nové jednotky měly zamířit do Pardubického, Královéhradeckého a Plzeňského kraje a na Vysočinu. Na tratích nahradí starší vozidla řad 814, 842, 843, případně soupravy s lokomotivou 754 a vozy Bdt.

"Nejmladší vlaky, které jezdí v kraji, jsou více než jedenáct let staré. Svým komfortem ale už neodpovídají současným požadavkům. Proto jsem rád, že můžeme na našich železnicích přivítat nové motorové jednotky RegioFox. Vlaky jsou nízkopodlažní, klimatizované, rychlé a kapacitní. Věřím, že cestující novinku ocení," uvedl středočeský krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Jedna jednotka stojí přibližně 95 milionů korun. 

Vlaky RegioFox budou poháněné motory Rolls-Royce, které kromě klasické nafty umí jezdit i na biopalivo HVO. Soupravy mají bezbariérový přístup, topení, klimatizaci, wi-fi, vakuové WC s přebalovacím pultem nebo moderní audiovizuální informační systém s LCD monitory. Vejde se do nich také osm kol, tři kočárky a dva invalidní vozíky.

„Jsou vybaveny také sčítacím systémem cestujících, který nám a objednatelům dopravy poskytne lepší přehled o vytížení jednotlivých spojů,“ řekl při představení nových souprav v březnu náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Vlaky mají maximální rychlost 120 kilometrů za hodinu a jsou vybaveny vlakovým zabezpečovacím systémem ETCS a radiokomunikací GSM-R.