Číňané převzali téměř polovinu Travel Servisu

Letoun společnosti Travel Service

Letoun společnosti Travel Service Zdroj: Travel Service

Společnost CEFC, která v České republice vystupuje jako nejviditelnější čínský investor, ovládla téměř polovinu největší tuzemské letecké společnosti Travel Service. Přesun akciového podílu 49,92 procenta do čínských rukou potvrdil serveru E15.cz spolumajitel Travel Servisu Jiří Šimáně. „Vypořádání proběhlo ve středu odpoledne,“ uvedl.

Obě strany si padly do oka už loni, kdy CEFC získala koncem září desetinu české firmy. Podle Šimáněho přišla iniciativa z Číny. „Po určité době jsme si řekli, že vzhledem k velikosti Číny a všemu, co se tam dnes děje, by nebylo špatné, kdybychom se s nějakou velkou a kapitálově silnou čínskou firmou spojili,“ komentoval to nedávno v rozhovoru pro E15.

Skupina CEFC se tak zprostředkovaně dostala i do Českých aerolinií, kde má Travel Service více než třetinový podíl. Aerolinie by tím ale neměly přijít o status evropského dopravce, který skýtá výhody v zemích, kde neplatí dohody o otevřeném nebi.

Travel Service si od vstupu silného investora slibuje rozvoj především sítě pravidelných linek pod značkou Smart Wings. Ty by se měly vhodně doplňovat s linkami ČSA. Podle Šimáněho bude možné s čínským kapitálem v zádech při expanzi více riskovat. Součástí dohody je mimo jiné navýšení základního kapitálu Travel Servisu o miliardu korun.

Největší dohody podepsané během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republiceNejvětší dohody podepsané během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice | E15

Čínská soukromá společnost CEFC China Energy Company Limited (CEFC) v uplynulých měsících získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit. Podle smlouvy podepsané ve středu má CEFC také získat 50procentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group, kupuje i 90procentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz.

Martin Čaban: Na pár dní v Číně

Česko kvůli byznysu s Čínou přehlíží lidská práva, píší Slováci