Další problémy na dálnici D3. Antimonopolní úřad pozastavil tendry na dostavbu

Nový úsek dálnice D3 den před otevřením

Nový úsek dálnice D3 den před otevřením Zdroj: E15 Jan Sindelar

Napojení dálnice D3 na pražský okruh
Most u obce Libeř
Most přes řeku Sázavu
Most u Doloplaz
Most Mastník
5
Fotogalerie
Antimonopolní úřad pozastavil tendry Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na stavbu dvou úseků D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi. ŘSD tak nemůže uzavřít smlouvu s vítěznou stavební firmou Skanska. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda.

Úřad tendry prošetřuje kvůli stížnosti neúspěšných zájemců o zakázku. Předběžné opatření bylo vydáno na stavbu úseků Veselí nad Lužnicí - Bošilec a Borek - Úsilné. „Tím byl zadavateli uložen zákaz uzavřít smlouvy v těchto zadávacích řízeních,“ uvedl bez bližších podrobností Švanda. Vydáním předběžného opatření ÚOHS získá čas na prošetření sporu.

Bez zásahu ÚOHS mohlo ŘSD s vítězem tendru smlouvu podepsat do 40 dnů, uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Pro ŘSD se ale podle mluvčí vydáním předběžného opatření nic nemění. Pokud by úřad rozhodl v blízké době, v řádu dnů až týdnů, mohla by se stavba zmíněných úseků zahájit ještě v letošním roce.

Vizualizace dálnice D3

Na ÚOHS se obrátilo neúspěšné sdružení firem Eurovia a Strabag. Společnosti namítaly, že vítězná Skanska v tendrech nabídla podezřele nízké ceny, které nemohou pokrýt skutečné náklady stavby. To ale hodnotící komise v jednom případě popřela a v druhém stížnost stavebních firem vůbec neposuzovala, protože ji stěžovatelé nestihli doručit v zákonné lhůtě.

Zvítězila Skanska

Skanska v obou tendrech zvítězila s podobnou cenou zhruba 600 milionů korun, což v úseku Borek - Úsilné odpovídalo 46 procentům ceny projektu a v případě úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem 43 procentům původně předpokládané ceny. V prvním případě rozdíl mezi nabídkou Skansky a konsorcia tvořeného společnostmi Eurovia a Strabag činil 120 milionů korun.

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice a z Třebonína pokračovat jako rychlostní silnice k rakouským hranicím. Nyní je v provozu dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí. Předpokládané náklady na stavbu jsou zhruba 80 miliard korun.