Dillí chce vyčistit vzduch, zkouší to stejně jako Peking

Dopravní špička v indickém Dillí

Dopravní špička v indickém Dillí Zdroj: ctk/ap

Indické hlavní město Dillí zahájilo ambiciózní projekt, který má snížit rekordně vysoké znečištění ovzduší tím, že na dva týdny omezí počet vozidel na silnicích. Dillí zkouší model, který čínský Peking uplatnil během letních olympijských her v roce 2008 - pouštět na silnice střídavě obden vždy jen automobily sudých nebo lichých poznávacích značek.

Podle agentury AP se dnes v Dillí zdálo, že většina automobilů nově zavedené pravidlo dodržuje a provoz byl o něco slabší, než obvyklý chaos ranní špičky. Ovšem na tom se mohla podepsat i skutečnost, že dnes všechny školy a mnoho úřadů mají novoroční volno.

Městská vláda minulý týden zveřejnila celou řadu výjimek z nových pravidel, které se vztahují na vysoké politiky, soudce, policisty a vězeňské činitele, stejně jako na ženy a nemocné osoby. Pravidla také neplatí pro jednostopá vozidla, jako jsou motorky a skútry. I tak ale jde o nejvýraznější snahu o boj proti znečištění ovzduší od soudního nařízení z roku 1998, podle něhož veškerá hromadná doprava v Dillí musí jezdit na plyn.

Světová zdravotnická organizace (WHO) loni jmenovala Dillí jako nejznečištěnější město na světě. Nejhorší situace pravidelně nastává v zimě, kdy šedé nebe a hustá smogová pokrývka metropoli halí už od časných ranních hodin. Dillí má asi 14 milionů obyvatel a odhadem 7,5 milionu registrovaných vozidel.