Dopravci vládě: Snižte daň z nafty, pak přijmeme vyšší mýtné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia kritizuje neochotu vlády snížit spotřební daň z nafty. Jako kompenzaci případného výpadku příjmů státního rozpočtu při snížení daně Česmad navrhuje růst mýtného.

Ministři ve středu odmítli návrh poslanců ČSSD na snížení spotřební daně u nafty o 2 koruny 50 haléřů na litr a u benzinu o korunu a 50 haléřů. Ceny pohonných hmot v Česku v posledních týdnech rekordně rostou.

„Pakliže má ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) obavy o propad státního rozpočtu, nabízíme vstřícně možnost kompenzace případného snížení výběru formou dalšího zvýšení sazeb mýtného. V tomto případě by české vládě již nemělo nic bránit ve snížení spotřební daně z nafty,“ uvedl generální tajemník Sdružení Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Podle premiéra Petra Nečase by ale navrhovaná změna zákona o spotřebních daních byla také v rozporu s takzvanou manchesterskou dohodou z roku 2005, kterou Česko podepsalo. Ta zavazuje unijní státy, že nebudou na výkyvy cen ropy reagovat změnou daňových sazeb.

Česmad: Kvůli drahé naftě stát přichází o miliardy

Argumentace manchesterskou dohodou je podle Česmadu chybná. V případě Česka se totiž nejedná o reakci na výkyvy cen ropy, nýbrž o korekci chybného rozhodnutí z předminulého roku.

Sdružení upozornilo, že balíček bývalého ministra financí Eduarda Janoty, podporovaný i dnešním ministrem financí Kalouskem, v roce 2010 přinesl neprozřetelné zvýšení spotřební daně. Od té doby má Česko pátou nejdražší naftu v Evropě a přesně podle varovných prognóz opírajících se o dřívější zkušenosti například ze Slovinska a Slovenska přichází ročně o šest až osm miliard korun, uvedl Česmad.

Argumenty ministerstva financí jsou mylné, tvrdí autodopravci

Stejně tak podle sdružení nelze odmítat snížení spotřební daně s poukazem na neovlivnitelný růst cen na světových trzích. Ten se týká všech zemí stejně a nijak neovlivňuje vysokou cenu české nafty v porovnání s ostatními evropskými zeměmi.

„Přestože kromě zahraničních zkušeností je k dispozici řada studií dokazujících zvýšení výběru daně z nafty při jejím současném snížení přibližně o dvě koruny, ministr Kalousek prohlašuje, že stát přijde až o 15 miliard korun. Za této situace v tom cítíme nikoliv obavy o příjmy státního rozpočtu, ale spíš strach přiznat vlastní chybu při podpoře zvýšení daně v roce 2010,“ uvedl mluvčí Česmadu Martin Felix.