Dráhy dostanou za výpravčí 400 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

České dráhy už mají jasno, kolik vydělají na převodu 9500 zaměstnanců na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Výpravčí a další profese spojené s obsluhou provozu na dráze si s sebou do SŽDC vezmou majetek za necelých 400 milionů korun. Tolik také od správy železnic inkasují České dráhy. Deníku E15 to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš s tím, že částka vychází z odborného odhadu.

„Je to movitý i nemovitý majetek, který SŽDC získá spolu se zaměstnanci. Je v tom zahrnuto i vykrácení nějakých vzájemných závazků,“ řekl Dobeš.

Převod lidí, kterým se v úřední hantýrce říká živá dopravní cesta, se plánuje už léta. Je součástí transformace české železnice a jejího striktního rozdělení na dopravce a provozovatele dráhy. Definitivně k němu mělo dojít k 1. červenci, kvůli protestům odborů ale vláda transfer odložila na 1. září. A podle Dobeše už se dál odkládat nebude. Odpor odborů zlomilo memorandum, které dnes odpoledne odboroví předáci podepíšou spolu se zástupci obou firem a ministerstva dopravy.

„Memorandum zajistí přesunutým zaměstnancům i na příští rok stejné sociální jistoty, jako měli u Českých drah,“ řekl předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Jde například o kondiční ozdravné pobyty nebo některé mzdové požadavky.

Podle odborů by mělo být konečným cílem vytvoření velkého železničního holdingu, tedy znovupropojení obou velkých organizací. Ministerstvo ale zatím o tom jasno nemá. Čeká mimo jiné na rozhodnutí Evropské komise, která zkouoprávněnost existence takového holdingu v Německu.

Z finančního hlediska je převod živé dopravní cesty jen zlomkem akce z poloviny roku 2008. Tehdy se převáděla takzvaná mrtvá dopravní cesta, tedy majetek nutný pro údržbu kolejí, a s ním deset tisíc zaměstnanců. Za mrtvou dopravní cestu dráhy dostaly 12 miliard korun.

Rozhovor s Pavlem Dobešem ve čtvrteční E15