Dreamliner se začíná chystat k odletu - úřad schválil úpravu baterií

Ve Spojených státech mají Dreamliner jen United Airlines, které provozují šest těchto strojů. Svá tři letadla zatím vyřadila z provozu i společnost LAN z Chile. Zakázky má Boeing na více než 800 dreamlinerů.

Ve Spojených státech mají Dreamliner jen United Airlines, které provozují šest těchto strojů. Svá tři letadla zatím vyřadila z provozu i společnost LAN z Chile. Zakázky má Boeing na více než 800 dreamlinerů. Zdroj: ctk

Americký letecký úřad schválil u letounů Boeing 787 Dreamliner nový systém ochrany baterií před vznícením. Jde o zásadní krok před umožněním návratu nové vlajkové lodi výrobce letecké techniky ke komerčním letům. Od poloviny ledna stroje Dreamliner s cestujícími nelétají právě kvůli závadě bateriového systému.

Federální úřad pro letectví (FAA) v polovině ledna zakázal provoz všech padesáti letounů Boeing 787 Dreamliner na světě. Reagoval tím na sérii incidentů z počátku roku. Na palubě letadla stojícího na letišti v Bostonu vypukl požár a problémy s přehřátou baterii se objevily za letu dalšího stroje v Japonsku. Zastavení letů těchto strojů už stálo společnost desítky milionů dolarů.

FAA podle agentury Reuters oznámila, že schválila podrobný návrh změn, což umožňuje Boeingu vypracování servisního bulletinu a zajištění oprav flotily pěti desítek letadel vlastněných osmi leteckými společnostmi ve světě.

FAA vydá pokyny pro provozovatele ohledně výměn baterií příští týden. Po provedení změn budou stroje smět opět létat.

Boeing testoval změny na jednom ze strojů 787 Dreamliner a poslednímu zkušebnímu letu ho úspěšně podrobil počátkem dubna.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje, který je i díky novým motorům zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla. Problém ale představují moderní lithium-iontové baterie, které jsou sice schopny uchovat větší objem energie, hrozí jim ale příliš rychlé vybití a vzplanutí.

V polovině loňského prosince se letoun poprvé objevil v Praze, kde přistál Boeing 787 polské společnosti LOT. Ta je v Evropě jedinou společností, která má tyto stroje.