Finanční centrum Evropy po letech ožívá, s ním i oblíbené letiště byznysmenů

Letiště London City

Letiště London City Zdroj: London City Airport

Letiště London City
Letiště London City
Letiště London City
Letiště London City
Letiště London City
6
Fotogalerie
Evropská ekonomika zvolna ožívá, dokládá řada indikátorů. Jeden z nich ale vystupuje z řady. Provoz na letišti London City, neoficiální měřítko pro zdraví londýnského finančnictví a přeneseně i pro stav celé evropské ekonomiky, od začátku roku raketově narůstá.

London City, malé letiště nedaleko centra britské metropole, využívají především bankéři a obchodníci z nedaleké City a ještě blíže položeného Canary Wharf, kde sídlí řada evropských bank a dalších společností. Když začaly s příchodem krize banky propouštět a osekávat náklady, letiště, které na obyvatelích nedalekých kanceláří existenčně závislé, to ihned pocítilo. Obchodní cestující totiž přinášejí dvě třetiny jeho tržeb.

Na předkrizovou úroveň se vrací až nyní, a to ve velkém stylu. Počet cestujících dosud meziročně stoupl o 14 procent, v květnu a červenci poptávka rostla dokonce o 20 procent, respektive 24,4 procenta. „Už nyní jsme překonali úroveň, na které jsme byli před finanční krizí,“ řekl deníku Wall Street Journal finanční ředitel letiště Patrick Burrows. Pokud současná vlna zájmu neopadne, dosavadní rekord 3,3 milionu cestujících z roku 2008 neodolá.

Růst zájmu ukazují i další ukazatele. Vytíženost spojů vzrostla na rekordních 65 procent. V růst poptávky věří i aerolinky, které v uplynulých 18 měsících zavedly 18 nových linek a na mnoha stávajících posílily četnost letů. British Airways představily nové linky do Aberdeenu a Düsseldorfu a posílily spojené do Madridu a Stockholmu. Alitalia začala léta z London City do Říma a přidala lety na trase do Milána. CityJet, dceřiná firma Air France-KLM, představila několik nových linek do Německa včetně spojení do Drážďan a Norimberku.

Počty obchodních cestujících do a z Londýna považují analytici za důležitý ukazatel stavu britské i evropské ekonomiky. „Pokud lidé cestují, aby se setkali s klienty či podepsali smlouvy namísto toho, aby jim jednoduše zavolali nebo poslali email, je to obvykle znamení, že obchody jsou dobře,“ řekl Philippe Waechter, hlavní ekonom společnosti Natixis Asset Management.

Letiště v Londýně a okolíLetiště v Londýně a okolíLetiště v Londýně a okolí | CC BY-SA 3.0: Nilfanion - Wikimedia Commons

London City není jediným letištěm ve městě, kterému se letos daří lépe než v minulých letech. Nárůst poštu cestujících zaznamenalo i Heathrow, největší z londýnských letišť. V červenci jím prošlo 6,9 milionu cestujících, meziročně o 5,6 procenta více.

Příliv cestujících na londýnských letištích kontrastuje se stavem v dalších velkých evropských vzdušných přístavech. Společnost Aéroports de Paris, která provozuje pařížská letiště Charlese de Gaulla a Orly, v červenci zaznamenala meziroční propad cestujících o 0,4 procenta. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem utrpělo pokles o 0,7 procenta.

Linka pro finančníky
Přestože letiště London City může přijímat jen poměrně malá letadla, může se od loňského roku pochlubit i jednou zaoceánskou linkou. Od loňského léta nabízí British Airways jedenáct týdenních letům mezi Londýnem a New Yorkem, dvěma významnými světovými finančními centry. Spojení zajišťují dva Airbusy A318, které přepraví pouhých 32 cestujících.