Letušky ČSA nehodlají ustoupit, odvolaly se proti zákazu stávky

Airbus A319 ČSA na letišti v Praze

Airbus A319 ČSA na letišti v Praze Zdroj: Stepan Bruner, E15

Letušky a stevardi Českých aerolinií se odvolali proti soudnímu předběžnému opatření, které jim na konci srpna zakázalo stávkovat proti snižování platů. Podle pražského městského soudu zástupci letušek při oznámení stávky pochybili, když neuvedli přesný čas zahájení a ukončení protestu a nezveřejnili jmenný seznam stávkujících.

O výši platů se zástupci letušek s vedením společnosti dohadují zatím bez úspěchu od podzimu. Na jaře po vypršení předchozí kolektivní smlouvy vedení prosadilo snížení platů, které kromě letušek postihlo i piloty ČSA.

„Čekáme nyní na právní doporučení, jak postupovat dál. Ze strany vedení ČSA žádný ústupek ve smyslu, že bychom podepsali kolektivní smlouvu v nějaké kompromisní podobě, nepadl,“ řekla Löffelmanová.

Letušky rovněž podaly vlastní návrh předběžného opatření, jež se ve stručnosti týká stejné problematiky, kterou u městského soudu napadlo i vedení ČSA. Podle Löffelmanové se jeho prostřednictvím letušky dožadovaly od soudu rozhodnutí, že požadavek podávat jmenný seznam stávkujících je nezákonný a aby soud stávku palubních průvodčí umožnil. Zároveň letušky požadovaly vyjádření soudu k legálnosti nebo nelegálnosti nahrazování stávkujícího personálu stevardy jiných společností. Návrh předběžného opatření letušky podaly k Vrchnímu soudu v Praze.

Mzdy klesly o deset tisíc

Hrubá mzda letušek se po únorovém snížení platů meziročně snížila o více než 10 tisíc korun na 32 300 korun. Jde o průměrnou odměnu v období od února do července a je k ní ještě potřeba přičíst diety a kapesné ve výši 9000 korun, dodaly ČSA.

ČSA loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun. Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent), ve které výhledově získá necelých 50 procent čínská skupina CEFC. Zbylých 2,26 procenta v ČSA drží Česká pojišťovna.