Místo letiště byty: starosta Londýna chce přestěhovat Heathrow

Letiště Heathrow

Letiště Heathrow Zdroj: Heathrow Airports Limited

Boeing 777 aerolinek British Airways na letišti Heathrow
Terminál 4 letiště Heathrow
Terminál 3 letiště Heathrow
Letiště Heathrow
Terminál 5 letiště Heathrow
9
Fotogalerie
Londýnský starosta Boris Johnson rázně vkročil do debaty o budoucnosti letiště Heathrow. Nejrušnější letiště Evropy by rád přestěhoval dál od centra města. Na místě nynějšího letiště by mělo vyrůst sídliště se sto tisíci domy a byty, kdy by mohlo žít až čtvrt milionu lidí. Jako alternativu Johnson navrhuje stavbu letiště na umělém ostrově uprostřed Temže.

Vláda by mohla Heathrow vykoupit za 15 miliard liber a na uvolněných 1220 hektarech postavit bydlení pro až 250 tisíc lidí, uvedl Johnson. Kromě vyřešení situace přetíženého letiště by toto řešení odstranilo i bytovou krizi v Londýně.

Podle Johnsona by Heathrow mohlo nahradit zcela nové letiště v ústí Temže, další možností je rozšíření letiště Stansted. Své návrhy starosta do konce týdne přestaví státní Daviesově komisi, která bude rozhodovat o další budoucnosti hlavního londýnského letiště. „Je pravdou, že jsme promarnili desítky let,“ prohlásil Johnson.

Heathrow, které má jen dvě ranveje, je už několik let na hranici své kapacity. Loni jeho terminály prošlo 69,9 milionu cestujících. Provozovatel letiště uvažuje o výstavbě třetí a později i čtvrté dráhy. „Postavit třetí ranvej na západě Londýna by byla úplně špatná věc a výstavba čtvrté ranveje by byla katastrofou,“ uvedl londýnský starosta. Rozšíření letiště podle něj není možné kvůli znečištění ovzduší a hluku od letadel.

Proti další expanzi Heathrow se staví i místní. Obyvatelé dvou londýnských čtvrtí v blízkosti letiště v květnu hlasovali proti stavbě třetí dráhy v poměru téměř tři ku jedné.

O stavbě letiště v ústí Temže se diskutuje od 70. let minulého století. Johnson nyní navrhuje postavit letiště na ostrově Grain či na poloostrově Hoo. Nejraději by ale prosadil stavbu umělého ostrova dál od pobřeží. Johnson za tuto variantu bojuje už několik let.

„Borisův ostrov“, jak projektu začala přezdívat místní média, bude mít podle starosty minimální dopad na místní obyvatele, protože letadla budou vzlétat a přistávat nad mořem. Výhodou je i blízkost nového kontejnerového přístavu London Gateway. Díky tomu by v ústí Temže mohlo vzniknout „budoucí logistické centrum Velké Británie“, myslí si Johnson.

Uvažované lokality pro nové letiště v ústí Temže (2. ostrov Grain, 5. "Borisův" ostrov)Uvažované lokality pro nové letiště v ústí Temže (2. ostrov Grain, 5. "Borisův" ostrov) | CC BY 3.0: Ordnance SurveyUvažované lokality pro nové letiště v ústí Temže (2. ostrov Grain, 5. „Borisův“ ostrov)

Proti stavbě letiště na pobřežních mělčinách, obývaných tažnými ptáky, se ale staví ekologové. Johnson proto předkládá i alternativu - rozšíření letiště Stansted. To má už nyní jednu ranvej a další potřebnou infrastrukturu. Jeho rozšíření navíc nic nebrání, protože leží v poměrně řídce osídlené oblasti a mimo chráněnou přírodu.

Díky výstavbě nového letiště se čtyřmi drahami by se zečtyřnásobil počet měst v Číně a Jižní Americe, se kterými by Londýn měl přímé spojení, o 50 procent by stoupl počet spojení do USA. Větší prostor by dostaly i vnitrostátní linky.

Letiště Heathrow předloží Daviesově komisi své vlastní návrhy ve středu. Kromě rozšíření letiště na současném místě, které naráží na odpor místních obyvatel, zřejmě navrhne i přestěhování letiště o několik kilometrů na západ. Předseda vládní komise Howard Davies už dříve vedl, že posoudí všechny možnosti rozvoje letecké dopravy na jihovýchodě Anglie, a to včetně výstavby třetí a čtvrté ranveje na současném letišti.