O zakázku na správce mýtného tendru usiluje šest uskupení

Projektového manažera v chystaném velkém tendru na provozování mýtného systému chce dělat šest firem či uskupení. Uzávěrka pro podání nabídky byla dnes dopoledne, ministerstvo dopravy žádného z uchazečů po otevření obálek nevyřadilo. Nabídku podaly společnosti Cetag, Arthur D.Little, BDO IT a CGI IT Czech Republic. Do soutěže se rovněž přihlásila dvě sdružení, síly spojily PricewaterhouseCoopers a MT Legal a konkurenční KPMG, Tempest Czech a AK Volopich, Tomšíček a spol.

„Počet nabídek ukazuje, že zadávací řízení bylo nastaveno správně a ministerstvo má možnost z více zájemců vybrat pro stát nejvýhodnější nabídku,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Ministerstvo stanovilo, že nabídková cena nesmí přesáhnout 100 milionů korun. Podle Neřolda je už nyní zřejmé, že skutečná cena bude výrazně nižší.

Projektový manažer by mohl být znám v průběhu září. Vítězná firma by měla do konce roku zpracovat a vyhodnotit varianty zpoplatnění silnic a dálnic po roce 2016. Ministerstvo počítá i s tím, že projektový manažer bude mít i roli administrátora, bude tedy spoluodpovědný za zadání a výběr nového dodavatele mýtného systému.

Dnes výběr mýta na dálnicích pro stát zajišťuje společnost Kapsch za pomoci mikrovlnné technologie. Ta mimo jiné vyžaduje stavbu ocelových mýtných bran. Vedle toho v úvahu připadá například satelitní systém nebo kombinace obou.

Zatím není zřejmé, zda se stát rozhodne mýto rozšířit z dálnic i na silnic nižších tříd. Pomoc projektového manažera označuje ministerstvo za standardní postup, server E15.cz už ale v kuloárech úřadu zaregistroval i kritiku, podle které si měl stát celou mýtnou soutěž zorganizovat sám. Takto se údajně jen zbavuje odpovědnosti a ulehčuje práci úředníkům.