Obce a kraje dostanou miliony na čistší auta, na elektromobil 150 tisíc

Dobíjecí stanice pro elektromobily (ilustrační foto)

Dobíjecí stanice pro elektromobily (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Obce a kraje by už na podzim mohly požádat o dotace v objemu 150 milionů korun na pořízení osobních aut, které nebudou jezdit na benzin nebo naftu. Ministerstvo životního prostředí plánuje vyčlenit tuto částku z Národního programu Životního prostředí. „Dotace by stačila na nákup dvou tisíc aut na stlačený zemní plyn CNG a zhruba čtyř set elektromobilů a plug-in hybridů,“ říká Jaroslav Kepka, vrchní ministerský rada MŽP.

Na jedno auto na CNG by mohly obce a kraje získat dotaci 50 tisíc korun, u plug-in hybridů by se mohla vyšplhat na 100 tisíc a čistý elektromobil by stát dotoval 150 tisíci korunami. „Rádi bychom ale do programu zapojili také prodejce automobilů a energetické firmy, které by mohly nákup a provoz vozidel dál zlevnit,“ dodává Kepka.

Stát a veřejná správa by se do budoucna měly stát poměrně velkým hybatelem rozvoje aut na alternativní paliva. Loni v prosinci vláda schválila národní plán pro snižování emisí, kde stanovila cíl, aby do roku 2020 měly všechny ústřední orgány státní správy a podřízené organizace a státní podniky nejméně čtvrtinu aut na alternativní paliva. O deset let později má podíl vzrůst na polovinu. Na konci roku 2014 jezdilo na alternativní paliva 0,3 procenta státní flotily.

Změna parametrů

Kvůli vládnímu závazku se budou muset změnit i požadované parametry osobních aut, které bude pro stát pořizovat ministerstvo financí formou centrálního nákupu. V technických standardech z loňského října jsou zatím auta na benzin a naftu.

První tendr podle původních parametrů vypíše ministerstvo ještě letos. „Chtěli bychom ale zvýhodnit vozidla s nižšími emisemi. Pak by měla následovat veřejná zakázka na vozidla s alternativními pohony, u níž by si všechny rezorty mohly zvolit druh pohonu,“ říká mluvčí rezortu financí Jakub Vintrlík.

Celkem nyní v Česku jezdí na stlačený zemní plyn přes 13 tisíc osobních aut. Dopravní podniky mají 936 plynových autobusů. Elektromobily se počítají ve stovkách kusů. Podle Národní akčního plánu čisté mobility by zemní plyn měl být hlavním zdrojem pro snižování skleníkových emisí v dopravě do roku 2020, pak štafetu převezmou auta na elektřinu a vodík.

Dotace na autobusy a tramvaje
Od ledna mohou kraje a obce žádat o dotace na vozidla s alternativním pohonem v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Na nákup autobusů či kolejových vozidel na plyn nebo elektřinu pro veřejnou hromadnou dopravu je v programu připraveno 1,15 miliardy korun. Stát přidá 67,5 milionu korun.