Obří sklad pro Amazon postaví v Polsku Goodman

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

V Česku sice plán developerské společnosti Goodman na výstavbu velkého skladu pro americký Amazon u středočeské Jenče nevyšel, firma si však s americkým internetovým gigantem plácla v Polsku.

Ve Vratislavi už začal Goodman pro Amazon stavět centrum, který developer nazývá největším samostatným logistickým areálem v Polsku.

„Výstavba bude probíhat rychle, aby společnost Amazon mohla skladové kapacity začít v plné míře využívat během necelého jednoho roku,“ uvedl šéf polské pobočky Goodmanu Blažej Ciesielczak.

Amazon si s Goodmanem rozumí už hezkých pár let. Původem australská developerská skupina postavila pro největší internetový obchod světa od roku 2006 celkem 900 000 metrů čtverečních skladů. Dosud šlo o areály v Německu, Francii a Velké Británii, nyní však Amazon zahájil expanzi na východ.

Harmonogram je zatím nejasný

Vratislavský sklad o 95 000 metrech čtverečních má začít fungovat ve druhé polovině roku 2014. Tedy přibližně ve stejné době, kdy Amazon plánuje otevření dalších dvou distribučních center u Prahy a Brna.

Nad harmonogramem výstavby tuzemských hal, které pro Amazon zajistí společnosti Panattoni a CTP, se ale stále vznáší otazník. Projekty plánované u středočeské Dobrovíze a v Brně na Černovické terase řeší v prvním případě požadavky místních na vybudování obchvatu obce, v druhém případě problémy s napojením na dálnici D1 nebo s územním plánem.