Problémy Dreamlinerů se Boeingu vymstily. Japonci objednávají Airbusy

Vizualizace Airbusu A350 pro Japan Airlines

Vizualizace Airbusu A350 pro Japan Airlines Zdroj: Airbus

Airbusu se podařilo uzavřít průlomový obchod. Evropský letecký výrobce dodá 31 letadel A350 japonskému dopravci Japan Airlines (JAL). Ten přitom dosud používal výhradně letadla amerického Boeingu.

Japan Airlines si objednaly letouny v hodnotě 9,5 miliardy dolarů, v rámci kontraktu si vyjednaly i opci na dalších 25 strojů. Oba výrobci letadel se přitom o zakázku dlouho přetahovali a například francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius uvedl, že Evropa vyvinula značné diplomatické úsilí na podporu svého výrobce.

Boeing přiznal, že Airbus nakonec vyhrál kvůli špatným čerstvým špatným zkušenostem Japan Airlines s poruchovými Boeingy 787 Dreamliner. Šéf JAL Yošiharu Ueki ale odmítl, že by potíže Dreamlinerů ovlivnily volbu dodavatele.

JAL a konkurenční aerolinky All Nippon Airways (ANA) v příštím desetiletí nakoupí desítky dálkových letounů, průlom Airbusu do výsostného teritoria úhlavního rivala je tak ještě významnější. Oba dopravci byli prvními odběrateli Dreamlinerů a provozují jejich největší flotily, i ANA by tak v budoucnu mohly preferovat Airbus. To by nebylo špatnou zprávou jen pro Boeing, ale i pro řadu jeho japonských dodavatelů.

Boeing nyní okupuje 80 procent japonského trhu, což se mu daří nejen díky vazbám na japonské dodavatele, ale také prostřednictvím úzkých politických vazeb Tokia a Washingtonu. To se nyní může změnit. „Je to srdcervoucí,“ prohlásil Kostya Zolotusky, šéf Boeing Capital, leasingové společnosti amerického výrobce. „Je nám jasné, že uvedení 787 pro ně (JAL) bylo velmi náročné a budeme pracovat na nápravě,“ dodal.

Airbus chce vstoupit i na další hřiště ovládané pouze Boeingem a najít partnery v japonském leteckém průmyslu. „Tato objednávka nám dává více prostoru pro rozvinutí společných vývojových aktivit na budoucích letadlech,“ uvedl šéf Airbusu Fabrice Bregier.