Půl roku od zmizení letu MH370: Zbývá prověřit tisíc možných tras

Pátrání po letu MH370

Pátrání po letu MH370 Zdroj: Australian Defence Force

Zástupci příbuzných čínských obětí ze zmizelého Boeingu Malaysia Airlines
Místo v Indickém oceánu, kde byly lokalizovány objekty, které mohou být troskami zmizelého letu MH370 Malaysia Airlines
Boeing 777, který zmizel v březnu 2014. Fotka letadla  firmy Malaysia Airlines je z roku 2011.
Indonéští piloti pátrají po zmizelém malajsijském letadle
Informace o zmizelém letounu Malaysia Airlines na letištní tabuli
8
Fotogalerie

Od zmizení letadla Společnosti Malaysia Airlines na letu z Kuala Lumpur do Pekingu uplynulo šest měsíců šest měsíců, hledání trosek stroje s 239 lidmi na palubě ale stále vychází naprázdno. Vyšetřovatelé se nyní připravují na další pátrání a tvrdí, že stále existuje šance na nalezení letadla a konečnou odpověď na otázky kolem jeho zmizení.

Boeing 777 na lince MH370 odstartoval z Malajsie 8. března krátce po půlnoci, do čínské metropole měl dorazit přibližně za šest hodin. Dispečeři s piloty naposledy navázali kontakt v 1:19 místního času. Krátce poté přestalo letadlo oznamovat svou polohu a letadlo zmizelo z civilních radarů. Poslední známou polohu boeingu zaznamenal malajsijský vojenský radar o hodinu později. Letoun směřoval na severozápad namísto na severovýchod.

Další osud letadla zůstává nejasný. Vyšetřovatelé pomocí dosud nevyzkoušené metody analýzy satelitních dat určili, že stroj se po šesti hodinách letu na jih zřítil v Indickém oceánu několik tisíc kilometrů západně od pobřeží Austrálie. Dosavadní pátrání v určené oblasti ale žádný hmatatelný výsledek nepřineslo.

OBRAZEM: Pátrání po letu MH370

Vyšetřovatelé se mezitím připravují na další podvodní pátrání, které by mělo trvat přibližně jeden rok a bude stát v přepočtu více než miliardu korun. Náklady na pátrání si rozdělí Austrálie, Malajsie a Čína, která měla na palubě 153 svých občanů.

Australský šéf pátračů Martin Dolan připouští, že analytiků zbývá prověřit tisícovku možných tras letu MH370, přesto si ale myslí, že je možné vrak letadla najít. „Nechci vzbuzovat falešné naděje, ale také nechci, aby nás odepsali, protože si myslíme, že máme rozumné předpoklady. Zkrátka ale nemůžeme nic zaručit,“ řekl deníku The Telegraph. Prohledávaná oblast je třikrát větší než Španělsko, vyšetřovatelé ale předpokládají, že letadlo naleznou v území „jen“ o rozloze Slovenska.

Příbuzní cestujících letu MH370 postup vyšetřovatelů dlouhodobě kritizují a stěžují si především na nedostatek informací. „Stále nemáme žádné odpovědi,“ napsala na facebookové stránce rodin cestujících Sarah Hamil Bajc, jejíž partner byl na palubě letu MH370. Podle ní se země, přes jejichž území ztracený letoun přeletěl, nepokusily jeho posádce nijak pomoci.