Qantas stahuje žalobu proti Rolls-Royce

Poškozený Airbus A380 společnosti Qantas.

Poškozený Airbus A380 společnosti Qantas. Zdroj: ctk/ap

Australské aerolinky Qantas uzavřely s britským výrobcem leteckých motorů Rolls-Royce dohodu o odškodnění za nehodu letadla Airbus A380. To bylo nuceno loni v listopadu nouzově přistát na letišti v Singapuru poté, co mu vybuchla jedna ze čtyř pohonných jednotek. Qantas také odvolá všechny právní kroky proti Rolls-Roycu.

Qantas následně přesušil provoz své flotily největších dopravních letadel světa, podobná opatření přijaly i další letecké společnosti. Ani jedna firma nesdělila výši mimosoudního vyrovnání, Qantas ale zvýšil odhad svého letošního zisku o 100 milionů dolarů (1,7 miliardy korun).

Rolls-Royce ale naznačil nižší výši odškodnění. „Naše celkové náklady v souvislosti nehodou dosáhly ve finančním roce 2010 56 milionů liber, v roce 2011 budeme mít již jen drobné doplňkové výdaje,“ cituje z firemního prohlášení agentura Reuters.

Analytici předpokládali, že cena za nehodu dosáhne 60 milionů australských dolarů (přibližně jedné miliardy korun) přibližně stejné náklady očekával i pojistitel poškozeného Airbusu. Podle šéfa Qantasu Alana Joyce se ale oprava stroje potáhne až do února, což způsobí další výpadek v tržbách, protože firma nedisponuje stejně velkým náhradním letounem.

Ihned po nehodě, ke které došlo loni 4. listopadu, Qantas vyřadil z provozu celou svou flotilu Airbusů A380. Na zemi byla tři týdny, během nichž probíhala kontrola motorů všech zbylých letadel. Stejná opatření přijaly i další aerolinky provozující tento letoun se stejným motorem, například Singapore Airlines svou flotilu provozovaly po celou dobu vyšetřování příčiny exploze.

Airbus A380 byl uveden v roce 2007, singapurská nehoda byla zatím jeho jediným vážným problémem. Letadlo ale kvůli jeho rozměrům potkalo několik drobnějších kolizí. Na právě probíhajícím aerosalonu na letišti Le Bourget nedaleko Paříže zavadil předváděcí stroj křídlem o budovu. V dubnu pak Airbus A380 společnosti Air France na newyorském letišti JFK při pojíždění po ploše zasáhl křídlem menší letadlo.

Dubnová nehoda na letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho:

Tyto incidenty ale zjevně neovlivňují zájem leteckých společností. Dosud jim bylo dodáno 51 největších dopravních Airbusů, výrobce má dalších 231 závazných objednávek. Cena za jeden stroj se pohybuje okolo 260 milionů eur (6,3 miliardy korun).