Smartwings obnoví lety do Tel Avivu, které zastavily po říjnovém útoku Hamásu

České aerolinky Smartwings od 1. února obnoví linku z Prahy do Tel Avivu. Spojení obou měst pozastavila loni v říjnu poté, co Hamás zaútočil z Pásma Gazy na Izrael. Spoje budou létat nejdříve čtyřikrát týdně, a to ve středu, čtvrtek, v sobotu a neděli. Od března firma plánuje navýšit počet spojení na sedm týdně. 

Smartwings provoz na lince přerušily provoz ve dnech bezprostředně následujících po říjnovém útoku Hamásu. Aerolinky chtěly svou linku poté přesměrovat na letiště v Ejlatu na jihu Izraele u Rudého moře, ale povolení pro provozování pravidelné linky od izraelského letiště nezískaly.

České ministerstvo zahraničí nadále doporučuje cestovat do Izraele jen ve zcela nezbytných případech, „z důvodů teroristických a raketových útoků z Pásma Gazy na jižní a centrální část Izraele“. „Smartwings i nadále pečlivě sledují bezpečnostní situaci v Izraeli a jsou v úzkém kontaktu s místními autoritami,“ zdůraznila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Po útoku Hamásu na Izrael společnost Smartwings hned následující den, 8. října 2023, vypravila speciální let z Tel Avivu do Prahy. Na jeho palubě byli zaměstnanci Smartwings a čeští občané. „Společnost po vypuknutí konfliktu zajišťovala také mnoho speciálních letů, například se podílela na evakuaci britských a maďarských občanů z Izraele,“ dodala Dufková.

Nynější konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás, které Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou organizaci, trvá už víc než sto dní. Palestinští ozbrojenci 7. října pronikli do izraelského pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí, většinou civilistů, a na 240 osob unesli do Pásma Gazy. Zhruba 130 rukojmích stále zadržují, někteří z nich už zřejmě nežijí.

Izrael v reakci na tento útok zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a posléze i pozemní operaci. Při této ofenzivě podle tamních úřadů řízených Hamásem přišlo o život přes 24 tisíc Palestinců, včetně členů tohoto radikálního hnutí.