Z Bratislavy do Vídně za osm minut. Na Slovensku možná vznikne Hyperloop

Vízualizace projektu Hyperloop

Vízualizace projektu Hyperloop Zdroj: Hyperloop Transportation Technologies

Extrémně rychlá dráha Hyperloop miliardáře a vizionáře Elona Muska, přepravující lidi a zboží rychlostí až 1200 kilometrů za hodinu, by vedle Kalifornie mohla vzniknout i na Slovensku. Podle serveru The Verge podepsala společnost Hyperloop Transportation Technologies dohodu se slovenskou vládou o průzkumu možnosti vybudovat v zemi revoluční dopravní systém.

Mezi možné trasy patří spojení Bratislavy s Vídní nebo Budapeští. „Dopravní systém tohoto druhu by předefinoval koncept cestování a zintenzivnil přeshraniční spolupráci v Evropě,“ citoval The Verge slovenského ministra hospodářství Vazila Hudáka.

Mluvčí ministerstva Miriam Žiaková ale deníku Sme řekla, že žádná předběžná dohoda o investici neexistuje. „Bylo podepsáno memorandum o porozumění, které je předběžným rámcovým dokumentem,“ uvedla.

Podle memoranda se Bratislava s Hyperloop Transportation Technologies dohodla na vyhotovení analýzy stavby projektu na Slovensku, jejíž náklady si obě strany rozdělí na polovinu. Pokud analýza ukáže, že by se projekt vyplatil, Slovensko povolí jeho realizaci.

Hyperloop hledá zájemce

Šéf Hyperloop Transportation Technologies Dirk Alhborn cestuje v posledních měsících po světě, aby jednal s vládami ochotnými se do projektu zapojit. Posledních několik dní strávil na Slovensku. Zemi označil za „technologického lídra“ a vyslovil naději, že dosavadní poměrně vágní dohoda „posílí spolupráci a inovace na Slovensku a napříč Evropou“.

Svou vizi cestování budoucnosti přestavil Musk v roce 2013. Od té doby se o naplnění jeho představy pokouší nejen Muskoval vlastní společnost SpaceX, ale i Hyperloop Transportation Technologies nebo Hyperloop Technologies.

Co je Hyperloop?
- Metoda cestování, která by umožňovala přesun lidí a nákladu při rychlostech až 1200 kilometrů za hodinu

- Koncept Hyperloop představil v roce 2013 Elon Musk

- Velmi zjednodušeně řečeno jde o nad zemí vedenou verzi potrubní pošty ‚na steroidech‘, která je určena pro přepravu lidí a nákladních kontejnerů

- Jedna linka bude sestávat až ze sedmi souběžně vedených potrubí

- V potrubí by se mělo pohybovat hned několik typů kapslí – jedna pro klasické nákladní kontejnery, další pro šest až osm lidí. Pohyb těchto kapslí budou zajišťovat magnety a vytvořené vakuum

- Kapsle pro šest lidí by měla ‚odlétat‘ každých třicet sekund, přičemž jízdenka by měla stát kolem dvaceti dolarů

- Trať z Los Angeles do San Franciska by měla stát 16 miliard dolarů, někteří kritici nápadu však tvrdí, že to bude až šestkrát víc

- Kalifornie momentálně zvažuje výstavbu vysokorychlostní železniční tratě za 68 miliard dolarů a HTT se snaží stát zatím neúspěšně přesvědčit, aby na jednu oficiální trasu využil také jejích služeb

msc