Železnice v Rusku má nápad: spojí letenku a jízdenku na vlak

Ruský rychlovlak Sapsan

Ruský rychlovlak Sapsan Zdroj: Solomatin Arthur aka Ammendorf/Wikimedia

Ruské dráhy (RŽD) připravují novou službu v podobě jednotné vstupenky na vlak a letadlo, která se bude prodávat přes železniční web. První by měla být v prodeji v roce 2018. Experti ale míní, že železniční kolos narazí na mnoho překážek, a jsou proto k projektu skeptičtí.

Model spojené letenky Rusové odkoukali od německého dopravce Deutsche Bahn, který nabízí jízdenku na vlak do jakéhokoli německého města při registraci letenky. Podle Dmitrije Gorina, generálního ředitele holdingu Vipservis, který prodává vlakové jízdenky i letenky, bude ale RŽD potřebovat čtyři roky na překonání administrativních bariér. K zavedení služby musí totiž dosáhnout legislativních změn.

Plány RŽD zahrnují využití nové magistrály Moskva–Kazaň, která by měla do roku 2020 přepravovat až deset milionů lidí ročně. Drahám ale šlapou na paty nízkonákladové aerolinky. Nejreálněji vypadá projekt Aeroflotu Dobrolet, který by při nízkých cenách mohl železnicím vzít část trhu.

Zůstává tak otázkou, zda je rozšíření palety služeb na dráze dostatečnou odpovědí na tlak levných aerolinek. Záměr RŽD vypadá velikášsky také z technického hlediska. Odborníci míní, že by se dráhy měly v první řadě soustředit na on-line prodej, který by potřeboval řadu zlepšení.

Problémy nastávají například s identifikací online jízdenek ve vlaku. Ukazuje se přitom, že stále více Rusů dává přednost nákupu lístků přes internet. Kasový prodej loni poklesl o osmnáct procent, zatímco on-line prodeje vzrostly o 53 procent.