Důvěra investorů v Německo rekordně roste

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Zpráva německého výzkumného institutu ZEW je další známkou toho, že ekonomická aktivita v zemi by se v příštích šesti měsících měla spíše stabilizovat než dále zhoršovat. Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v lednu výrazně zlepšila a index důvěry zaznamenal nevyšší růst ve své historii.

Index ekonomické nálady v lednu stoupl o 32,2 bodu na minus 21,6 bodu, což byla nejvyšší hodnota od července. Index však stále zůstává pod historickým průměrem 24,5 bodu. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávali zlepšení indexu jen na 50 bodů.

K růstu podle ZEW přispěly i příznivé statistické údaje z USA a nedávný pokles úroků španělských a italských obligací. „Měli jsme lepší statistiku z USA, to je jeden důvod,“ uvedl hlavní ekonom ZEW Michal Schröder. „Druhým důvodem je, že se zdá, že krize eurozóny může mít již to nejhorší za sebou díky reakci centrální banky a záchrannému mechanismu,“ dodal.

Na trhu se v poslední době objevily obavy, že Německo bude následovat klesající trend dalších zemí eurozóny. Podle některých analytiků by však naopak mohlo začít těžit ze slabosti svých sousedů. „Více než 60 procent veškerého vývozu jde do zemí mimo eurozónu, Německo tak nejvíce těží z nedávno poklesu eura,“ uvedl ekonom ING Global Research Carsten Brzeski. „Navíc poslední snížení ratingu devíti zemí eurozóny spíše posílilo, než oslabilo, roli Německa jako bezpečného přístavu a výnosy vládních obligací se udržely na rekordním minimu,“ poznamenal.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Hrubý domácí produkt Německa loni vzrostl o tři procenta, a mírně tak zpomalil z 3,7 procenta v roce 2010. V posledním čtvrtletí však ekonomika klesla.

ZEW zjistil lednový vývoj nálady na základě dotazů u 293 analytiků a institucionálních investorů. Průzkum se uskutečnil v období od 2. do 16. ledna. Institut sestavuje index nálady od roku 1991.