Česko je na světové špičce v používání technologických alternativ ke kouření cigaret. Proč vlastně?

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta Zdroj: archiv

Češi patří společně s Japonci a Jihokorejci v přepočtu na počet obyvatel k největším uživatelům moderních technologických alternativ ke kouření klasických cigaret. Co ale může v tomto případě spojovat tak kulturně a společensky obrovsky rozdílné země, jakými jsou ekonomické velmoci Dálného východu a průměrně velký stát ve střední Evropě?

Obyvatelé všech tří zemí velmi rádi objevují a pak používají vše nové, co je spojené s moderními technologiemi. Češi jsou podobně jako Japonci a Jihokorejci techničtí hračičkové a když je věc navíc spojena s určitým trendem a módou, tak jí rychle propadnou. Například v používání bezkontaktních karet při placení jsme na absolutní světové špičce společně s Australany. České technologické firmy také tento rok výrazně zabodovaly v soutěži Deloitte Technology Fast 50 CE, která vždy porovnává růst těchto firem za období předchozích čtyř let.

Není proto ani překvapením, že jako na vůbec prvním evropském trhu se na počátku prosince v České republice objevila i nová elektronická cigareta IQOS VEEV, která je také moderním technologickým výrobkem. Komunikuje například s aplikací v mobilním telefonu, jež kromě jiného umí přístroj zamknout před možnými mladistvými uživateli. Její vývoj kopíruje strategické rozhodnutí výrobce, firmy Philip Morris, která se podle všeho chystá pozvolna opustit trh s klasickými cigaretami. Což je pro některé lidi, odborníky i ekonomy pořád překvapivé.

„Češi se navzdory vášnivé diskusi, která to provázela, nakonec vyrovnali velmi rychle se zákazem kouření ve veřejném prostoru a zároveň hodně přemýšlejí nad alternativami ke klasickým cigaretám. Kromě jejich obvyklé kreativity možných řešení, si uvědomují, že nikotinové výrobky, které nehoří, jim pomůžou minimalizovat zdravotní rizika a mohou zlepšit kvalitu života,“ vysvětluje trend Andrea Gontkovičová, generální ředitelka Philip Morris ČR. Firma v Česku zatím zaznamenává úspěch se svým systémem zahřívaného tabáku, který na celém světě používá už více než 16 miliónů lidí, z nichž podle údajů společnosti už 12 miliónů přestalo kouřit cigarety úplně.

„Naší ambicí je, aby do roku 2025 přešlo na bezdýmné alternativy alespoň 40 milionů dospělých kuřáků, kteří by jinak pokračovali v kouření,“ vysvětloval v září na konferenci Concordia Annual Summit André Calantzopoulos, generální ředitel společnosti Philip Morris International. Na konferenci o některých trendech vývoje současné společnosti diskutovali nejenom šéfové globálních firem, ale i představitelé vlivných

neziskových organizací či zástupci důležitých mediálních domů z celého světa.

Za prosazením se alternativ ke klasickému kouření je i neustálý tlak související se zdravím lidí a samozřejmě i vytrvalé regulace, které jsou vůči klasickým tabákovým výrobkům zaváděny vládami po celém světě. Ačkoliv tyto alternativy nejsou bez rizika a obsahují nikotin, který způsobuje závislost, řada odborníků připouští, že se jedná ve srovnání s kouřením cigaret o méně rizikové výrobky. Tuto cestu proto notorickým kuřákům doporučuje například vláda Velké Británie či americké úřady. Rovněž české ministerstvo zdravotnictví a financí to berou v potaz při tvorbě daňových zákonů. Jinde, jako v Thajsku či v Singapuru povoleny nejsou a třeba Čína si brání v tomto segmentu svůj domácí trh před možnou invazí z ciziny.

Různých systémů na zahřívaný tabák existuje ve světě více (na českém trhu prodává své výrobky glo i British American Tobacco), ale nejpopulárnější je jednoznačně IQOS, který používá jen v Japonsku 5 milionů lidí, v České republice 450 tisíc. Poměrně dlouho pak trval povolovací proces v USA, kde ale Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nakonec letos 7. července autorizoval jeho prodej s označením „tabákový výrobek s modifikovaným rizikem“. Jednalo se o pouze druhý výrobek v americké historii, který od FDA obdržel tento typ autorizace a vůbec úplně první tabákový výrobek v kategorii, která se věnuje míře vystavení organismu škodlivým látkám.

Zásadní otázkou celého procesu při prosazování se elektronických cigaret nebo výrobků na zahřívaný tabák proti klasickým cigaretám, však zůstává otázka zdravotní, protože kouření ohrožuje a poškozuje zdraví. Přestat s kouřením ale není vůbec jednoduché, podle lékařů to dokáže trvale pouze několik procent notorických kuřáků. Proto alternativy spojené s moderními technologiemi a vědou můžou nabídnout těmto lidem řešení jejich problému. Někde to jde složitě a pomalu, v Česku, které lépe akceptuje nové technologie, lépe a rychleji.

Autor je spolupracovník redakce