Co je to hypoteční úvěr

Zdroj: Komerční banka, a.s.

Na trhu existuje několik druhů úvěrů. Každý má svá specifika a některé i účel, pro který je lze využít. Zjistěte, co je to hypoteční úvěr a kdy se po něm vyplatí sáhnout.

Hypoteční úvěr je obvykle dlouhodobý úvěr a je zajištěn zástavním právem k nemovitosti. To znamená, že pokud si vezmete hypotéku, musíte při ní ručit například domem, bytem nebo pozemkem. Nemovitost přitom může být i rozestavěná, ale podmínkou je, že musí být zapsaná v katastru nemovitostí.

Na co lze využít hypoteční úvěr?

Hypoteční úvěry jsou vždy účelové, proto mají i výhodnější úrokovou sazbu než spotřebitelský úvěr a jsou určeny pro pořízení nemovitosti. Zároveň je zde podmínka nemovitostí ručit. 

Hypotéka 

Můžete ji využít pouze na účel uvedený ve smlouvě.

Nejčastěji se z ní financuje:

Americká hypotéka 

Americká hypotéka nemá prakticky žádná omezení a prostředky lze využít prakticky na cokoli. Díky ní máte možnost získat poměrně vysoké finanční prostředky, a navíc s delší dobou splatnosti, než tomu je u spotřebitelského úvěru. I u americké hypotéky musíte ručit nemovitostí. 

Výše půjčené částky a doba splácení hypotečních úvěrů

S klasickou hypotékou můžete získat podle situace na trhu až 100 % ceny zastavené nemovitosti a dobu splácení si nastavit až na 30 let, samozřejmě s ohledem na věk žadatele. 

Široká nabídka hypotečních produktů

Banky dnes nabízí celou řadu typů hypotečních úvěrů, které přijdou vhod v různých životních situacích. Nejde pouze o refinancování hypoték při konci fixace.

Například Komerční banka nabízí vedle klasické a americké hypotéky také hypotéku bez nemovitosti, kdy máte až 3 roky na výběr vhodného bydlení, štafetovou hypotéku, kterou může například rodič v určitý moment převést na svého potomka, nebo hypotéku 2v1, díky které získáte nejen hypotéku, ale i další finance, například na vybavení. V případě rekonstrukce nebo výstavby svépomocí se hodí hypotéka se zálohovým čerpáním. 

Možností je celá řada a hypotéky jsou přizpůsobeny vašim potřebám, proto je dobré před samotnou žádostí kontaktovat banku a domluvit se, na co konkrétně hypotéku budete potřebovat, a najít to nejlepší řešení právě pro vás.