Investiční gramotnost Čechů stoupá. V investování si ale stále nevěří dvě třetiny z nich.

Investoři na Wall Street.

Investoři na Wall Street. Zdroj: E15 (Midjourney)

Indec investiční gramotnosti 1
Index investiční gramotnosti 2
Index investiční gramotnosti 3
4
Fotogalerie

Investiční gramotnost se v Česku meziročně výrazně zvýšila. Nejlépe si vedou lidé ve věku 45–53 let, nejhůře mladí do 26 let. Muži stále vědí o investování výrazně více než ženy, ty je ale rychle dotahují. Ve srovnání se sousedním Slovenskem a Polskem jsou na tom Češi výrazně lépe. Vyplývá to z výsledků aktuálního Indexu investiční gramotnosti, který zpracovala investiční platforma Portu na základě výzkumu agentury IPSOS.

Úroveň znalostí o investicích se v Česku uplynulé tři roky neustále zlepšuje. Od předloňského měření Indexu investiční gramotnosti navíc Češi prokázali dosud nejvýraznější posun a dostali se na hodnotu 113,9 bodu (105,5 bodu při předchozím měření). Index investiční gramotnosti sleduje úroveň vědomostí české populace. V průzkumu realizovaném na vzorku 1050 obyvatel se výzkumníci například ptali na význam pojmu inflace, rozdíl mezi investováním a spořením či na vztah historických výnosů k těm budoucím. Právě u poslední otázky čtyři z deseti respondendů správně odpovědělo, že minulé výnosy nejsou relevantní pro určení výnosů budoucích. Oproti poslednímu měření také už téměř polovina lidí chápe, že proti poklesům na akciových trzích se nelze pojistit.

„Lidé oproti minulosti chápou investování jako efektivní ochranu peněz před inflací. Vnímají nestabilitu trhu, rostoucí a v současnosti zase klesající inflaci a s ní související oscilaci úrokových sazeb. Zároveň se soustředí na diverzifikaci svých peněz a zajímají se o nové produkty, kterými by své investiční portfolio rozšířili, jako je například aktuální novinka v oblasti finančního zajištění na stáří, takzvaný Dlouhodobý investiční produkt,“ popisuje Radim Krejčí, zakladatel online investiční platformy Portu.

Stejně jako v minulých třech letech platí, že muži mají v investiční gramotnosti před ženami náskok, ten se však poměrně rychle snižuje. Zatímco v roce 2021 byl rozdíl ve znalostech ve prospěch mužů 50 procent, nyní činí 35 procent. Největší problémy dělají ženám i mužům otázky ohledně principu složeného úročení a počítání s procenty. Ženy pak často tápou ve vlivu měnových kurzů, muži měli nejmenší procento správných odpovědí v oblasti záruky budoucích výnosů.

Lidé z větších měst si vedou lépe

Investiční gramotnost se zlepšuje také napříč věkovými kategoriemi. Výsledky jsou těsné, ovšem nejlepší znalosti prokázali Češi a Češky ve věku 45–53 let, nejnižšího skóre dosáhli ti nejmladší (věk 18–26 let), kteří ovšem své manko dohánějí nejvyšším tempem. Mladí lidé si oproti ostatním věkovým kategoriím nejlépe vedli v oblastech diverzifikace investic a složeného úročení.

Z geografického hlediska vedou v investiční gramotnosti Pražané a obecně občané měst nad 100 tisíc obyvatel. Vzhledem k tomu, že v Praze a okolí je větší koncentrace lidí s vyšším vzděláním a vyššími příjmy, se tak potvrzuje, že právě tyto skupiny mají investiční gramotnost vyšší. Propastný rozdíl (66 procentních bodů) index ukázal mezi lidmi s vysokoškolským a základním vzděláním. Nejslabším regionem – byť i zde došlo ke zlepšení – je Ústecký kraj.

„Průzkum potvrzuje, že největším učitelem finanční gramotnosti je samotná zkušenost. Jakkoliv si lidé zvyšují znalosti – například o inflaci, ten největší dopad má, když si ji člověk zažije. Stejně to platí i pro investování, kdy člověk může mít detailně teoreticky nastudováno, ale růsty i poklesy se musejí především zažít. I proto dává velký smysl, že nejvyšší finanční gramotnost má skupina ve věku 45–53 let, kde se k řadě znalostí přidávají už i značné zkušenosti,“ vysvětluje Jana Brodani, ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky.

Dvě třetiny lidí tápou

Oproti minulým měřením se zvyšuje počet lidí, kteří se považují za velmi, relativně nebo spíše znalé investory. Nejvíce si věří generace ve věku 27–35 let, každý desátý se považuje za velmi nebo relativně hodně znalého investora. Přes pozitivní trend se však za zcela neznalé nebo nepříliš znalé investory považují asi dvě třetiny Čechů. Sebevědomí chybí především ženám, za zcela neznalé investorky se považuje 31 procent z nich, a to navzdory výrazně se zlepšujícím znalostem.

Lidé, kteří se považují za velmi znalé investory, se spíše přeceňují – se svými vědomostmi se umístili až na třetím místě, a to za lidmi, kteří se považují za relativně hodně znalé investory či spíše znalé investory. Je to potvrzení trendu, který se projevil už v předchozích měřeních průzkumu: sebevědomí často neodpovídá reálným znalostem.

„Jedním z důvodů může být nedostatečná zkušenost v kombinaci s přílišnou důvěrou ve vlastní úspěchy v minulosti. To vede k přehlížení možnosti ztráty. Podobně vysoké sebevědomí v důsledku může vést k riskantnímu chování, jako je nadměrné obchodování či ignorování potřeby diverzifikace portfolia,“ komentuje Lukáš Raška, analytik společnosti Portu.

Češi rozumějí investicím lépe než Slováci a Poláci

Index investiční gramotnosti tentokrát porovnával výsledky ze tří zemí: Česka, Slovenska a Polska. Ukázalo se, že Češi v investiční gramotnosti znatelně vedou (124,8 b.), na druhém místě se umístilo Slovensko (97,3 b.), na třetím Polsko (90,6 b.). Češi mají nejlepší výsledky v devíti otázkách z deseti, v oblasti vztahu výnosu a rizika se o první místo dělí se Slovenskem. Pro všechny země platí, že ženy dosáhly nižších výsledků než muži. Slovenští muži překonávají v investiční gramotnosti české ženy, nicméně Češky prokázaly o něco vyšší znalosti než polští muži.

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu