Jídlo v závodní jídelně vyjde většinou do 50 korun

Závodní jídelna

Závodní jídelna Zdroj: archiv

Závodní jídelna
2
Fotogalerie

Jíst v závodní jídelně či kantýně se opravdu vyplatí. 58 procent strávníků se nají do 50 korun, třetina dokonce do 30 korun. Zpravidla jde přitom o tříchodové menu. A většina strávníků – sedm z deseti – je spokojená i s kvalitou.

Takové jsou závěry projektu „Moje závodka“, který přes internet a sociální sítě sbíral jídelní lístky a odpovědi na otázky ohledně ceny, kvality a dalších parametrů ve firemních kantýnách. „Dotazníkový průzkum jasně ukázal, že v provozech závodního stravování je dotované jídlo výrazně dostupnější než v restauracích, a především je i oblíbeným benefitem. Jde o nesmírně důležitou účelovou podporu vyváženého životního stylu zaměstnanců, která bohužel může brzo vzít za své,“ říká předsedkyně Správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS), které projekt organizovalo, Linda Nejezchlebová.

Stravovací paušál? Strávníci odejdou

Vláda schválila zavedení tzv. stravovacího paušálu, který má firmám umožnit vyplácet lidem namísto vydávání stravenek nezdaněné peníze. Z toho mají ale odborníci na stravování strach. Lidé totiž budou peníze spíš než k obědům používat na všechny možné účely. A za to, co jim zbyde, si koupí třeba rohlík s vlašským salátem namísto teplého jídla v závodní jídelně nebo restauraci. Jiní by mohli zcela přestat jíst. „Různé průzkumy mezi zaměstnanci zjistily, že by při zdražení jídel v kantýnách či likvidaci stravenek významná část z nich přestala obědvat. To by nesporně vedlo ke zhoršení jejich zdravotního stavu, ale také ke ztrátě pracovních míst ve stravovacích provozech,“ zdůrazňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Tato slova potvrzuje i další z výsledků průzkumu: pouze 4 % zaměstnanců by v případě změny v podpoře závodního stravování chodila do jídelny či kantýny stejně jako doposud. Naopak třetina by do nich přestala chodit úplně. Ostatní by jídla různě kombinovali.

Kvalitní stravování během dne je přitom mimořádně důležité. „Oběd by měl pokrývat cca 35 % celkové denní dávky energie a živin. Kvalitní, čerstvě připravený oběd by lidé měli jíst v klidu a mimo své pracovní místo,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Jídlo o 3 chodech je v kantýnách běžné

Naprostá většina závodních jídelen dnes nabízí jídlo o třech chodech a na výběr jsou kromě klasiky i lehčí pokrmy. „V menu, která jsem dostala k nahlédnutí, bylo vždy k výběru minimálně ze tří variant: jídlo „tradiční české“, jídlo bezmasé a často buď jídlo bezlepkové, nebo nějaká varianta zahraniční kuchyně – italské, mexické nebo asijské jídlo. Strava, kterou v továrnách nabízejí, je pestrá co do výběru surovin i kuchyňské úpravy. Jídelníčky odpovídají výběru v restauracích a obsahují vždy alespoň 1× týdně jídlo s luštěninami, houbami, rybou, s pohankou či různé typy drůbežího masa. Rozhodně si každý strávník může vybrat nejen podle chuti, ale i podle svého zdravotního stavu,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová.