Mladí si vzali k srdci, že v propadech se má nakupovat, říká Michael Kopta z XTB

Michael Kopta

Michael Kopta Zdroj: XTB

V České republice se rozjely YouTube kanály zaměřené na investování. Jejich sledovanost roste meziměsíčně i o desítky procent. I díky nim většina mladých investorů nebyla z propadů populárních technologických akcií vyděšena tak, jak by se to možná stalo dřív, říká člen vedení XTB Česká republika a Slovensko Michael Kopta.

Jak reagovali vaši klienti na poklesy hlavně technologických akcií řekněme od loňského listopadu?

Překvapivě to nebylo tak zlé, jak by si mohl někdo myslet, přestože na trhu je spousta, často velmi mladých nováčků. Na českém internetu vznikají tvůrci obsahu se zaměřením na investice a finanční gramotnost. O tyto informace je velký zájem – i díky tomu jsou někteří začínající investoři lépe připraveni na různé tržní situace.

Oproti USA zde lidé do akcií a ETF příliš neinvestovali, ani se o nich tolik nemluvilo. Nyní se tedy tento trend dostává i k nám?

Ano, myslím, že se v tuzemsku situace zlepšuje. Starší generace se toho stále spíše bojí kvůli investičním šrámům z minulosti. Mladí v sobě však negativní zkušenost nemají a přebírají otěže. Uvědomují si, že mohou své investice spravovat sami a zdarma, například skrze appku XTB ve svém smartphonu nebo počítači.

Navíc tolik nevěří, že se o ně stát v důchodu postará. Když se přidá ještě aktuální inflační tlak, lidé napříč věkovými skupinami jsou najednou velmi motivováni své prostředky investovat. Někteří tak ve velkém hltají informace a snaží se vzdělávat, jiní se chtějí jen svézt s trendem a bez rozmyslu své peníze do akciových či jiných trhů vkládají.

Když je teď na trhu více nových mladých investorů, třesou se jim z aktuálních poklesů ruce?

Je to stále stejné, existuje spousta nejen mladých lidí, kteří vstupují na trhy pouze s vidinou rychlého zhodnocení nebo třeba kvůli nějakému zajímavému příběhu určité společnosti. Lidi s podobnou motivací většinou nezajímá edukace ani žádné informace o daném aktivu. A takovým se nyní z pádných důvodů ruce třást můžou.

Celá řada lidí se však snaží edukovat a získat nějaké informace. Vypovídá o tom i výše zmíněný zájem o investiční obsah na YouTube a internetu obecně. Sledovanost celé řadě tvůrců rostla a stále roste o desítky až stovky procent meziměsíčně. Také se ukázalo, nakolik si řada mladých vzala k srdci, že v propadech se má nakupovat.

Tito tvůrci obsahu, ale i osobnosti ze světa financí či byznysu hodně tlačili ETF fondy. Je to pořád dobrá cesta?

Opět je to samozřejmě individuální, ale přikláním se k názoru, že je to správná cesta pro většinu obyčejných lidí. Nejčastěji se hovoří o americkém indexu S&P 500, na který máme u XTB v nabídce příslušné ETF. Tento index je považován za benchmark celého trhu a dlouhodobě roste přibližně o osm procent ročně, takže se hodnota investice zdvojnásobuje přibližně každých 10 let.

Pokud k tomu přidáte investiční horizont alespoň 20 let, což pro většinu mladých lidí není problém, je téměř nemožné prodělat. A pokud bude tento index za 20 let níže, než je teď, svět bude mít mnohem větší problémy než to, že bude tato pozice mírně v mínusu.

Historická data jsou příznivá, ale jistě to tak nemusí být v budoucnu.

To je samozřejmě pravda, historická data nám možná dávají nějakou pravděpodobnostní výhodu, ale budoucnost se může vyvinout úplně jinak. To je na investování koneckonců to složité a zároveň i krásné.

Abych ale současný stav jen nechválil, u slavných osobností i jiných edukátorů mi často chybí i druhá strana mince. Je hezké motivovat lidi k investování do diverzifikovaného ETF, ale i tomu se může přestat dařit, a to klidně na několik let. Lidé pak mohou být zaskočeni tím, že jim krátkodobě peníze mizí mnohem rychleji, než kdyby je nechali požírat inflací na obyčejném spořícím či běžném účtu.

Ne každá rada, kterou na internetu vypustí slavné jméno, musí být nutně férová.

Možná jsem až moc pozitivní, ale i v tomto se podle mého názoru situace spíše zlepšuje. Může za to mimo jiné také regulace. V našem brokerském světě to pak platí dvojnásob. Konkrétně XTB podléhá přísné regulaci předních evropských institucí napříč všemi pobočkami a v tuzemsku také dohledu ČNB.

Samozřejmě není vše jen růžové a vedle správných investičních edukátorů tu vždy budou i ti špatní, kteří lákají na pohádkové zhodnocení přes noc a tak podobně. Člověk si musí zachovat kritické myšlení a ověřovat si informace i jejich zdroje. To však platí napříč odvětvími a aspekty života, nejen u investic.

Před lety se pořád psalo, že klient by měl být chráněn odborností nějakého bankéře nebo portfolio manažera. Teď chodí na trh lidé napřímo skrze brokery. Je to dobře?

Ano je to tak, jak říkáte. A není se čemu divit, lidé opravdu mohou toho „kravaťáka“ v bance či fondu obejít a nakupovat v podstatě stejné finanční instrumenty napřímo u brokera levněji, flexibilněji ze svého smartphonu či počítače během pár vteřin.

Pochopitelně to ale není pro každého a jistě se stále najde řada lidí, kteří raději zaplatí poplatek za správu svých investic někomu jinému. A to je naprosto v pořádku. Čím jsou však lidé finančně a technicky gramotnější, tím více tíhnou spíše k vlastní správě investic. Klidně opravdu jen jednoduchou pasivní cestou indexového investování skrze ETF.

Trhy klesly, takže mnozí mluví o šanci k nákupu. Má smysl časovat trh?

Co se týče časování trhu, historická data mluví jasně. Pokud člověk není zainvestovaný v trhu vůbec, je opravdu větší šance, že se mu nevyplatí čekat a pokoušet se časovat, tedy odhadnout vstup. Pokud navíc přemýšlí dlouhodobě, tak má pravděpodobnost na své straně.

Jak jsem zmiňoval výše, pokud si vezmeme libovolných 20 let v historii indexu S&P 500, nenajdeme žádnou ztrátovou dvacetiletku. Tedy ať už člověk zainvestoval kdykoliv nehledě na cenu, ekonomický cyklus a podobně, v horizontu 20 let byl vždy v zisku.

Teď ale víc, než k investicím do ETF radí experti k výběru jednotlivých titulů.

Nad výběrem jednotlivých akcií přemýšlím podobně. Opět se nejprve podívám na historická data a z nich odvodím, jak si stojím s pravděpodobností na úspěch. Je známo, že v posledních deseti letech se jen patnácti procentům portfolio manažerů podařilo překonat trh. Na dvaceti či třicetiletém horizontu by to číslo bylo zřejmě ještě horší.

Nechci nikoho zbytečně odradit, opravdu mi dává smysl mít část kapitálu zainvestovanou napřímo do konkrétních společností, kterým věřím. Určitě by to však podle mě neměla být většina kapitálu. Člověk by měl být spíše pokorný a uvědomit si, že většinou neexistuje žádný důvod, proč by právě on měl být mezi tou hrstkou chytrých, kteří svým výběrem překonají trh.

A pokud chce někdo pouze krátkodobě ochránit své peníze proti inflaci?

Jako krátkodobá investice na ochranu proti inflaci mi investice do akcií či ETF smysl až tolik nedává. Jistě, v rámci běžných bankovních produktů a na dluhopisovém trhu asi zvýšenou inflaci zcela neporazím, ale mohu její dopad zmírnit, a to s minimálním rizikem.

Akciový trh jako celek však oproti tomu může skutečně i několik let klesat či stagnovat a já mohu v této krátké době přijít o mnohem více, než o kolik by mě připravila inflace, a to i ta aktuálně zvýšená. Nesmíme zapomínat, že i přes dlouhodobé růsty akcie pořád představují rizikové aktivum. Pokud ho vnímám krátkodobě, tak se mi dle historických dat riziko ztráty kapitálu zvyšuje.

 

Michael Kopta

Je členem nejužšího vedení společnosti XTB Online Trading, mimo jiné je zodpovědný za strategický i operativní marketing pro Českou republiku a Slovensko. V XTB začal pracovat v říjnu roku 2019. Ve světě financí, investic a tradingu se pohybuje více než 5 let. XTB Online Trading patří k mezinárodním brokerům, zprostředkovává investice do různých typů aktiv včetně akcií, komodit či kryptoměn.