Pod lupou: O jednom evropském slunci a cenách energií. Klesnou už v létě, nebo v roce 2025?

Video placeholde

Co všechno stojí za vysokými cenami energií? Je to jen strach o dodávky? Je Green Deal jen sen části evropských politiků? Co musíme udělat pro to, aby obnovitelné zdroje nebyly jen malý doplněk, ale staly se důležitou součástí energetického mixu? Horká témata dneška rozebrali s redaktorem deníku E15 Romanem Pospíšilem hosté pořadu Pod lupou: ředitel společnosti EP Energy Trading Petr Švec, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor a zakladatel a majitel holdingu Solek Zdeněk Sobotka.  

Aktuální příběh vysokých cen energií a nestability trhu se začal psát už se začátkem covidu. Snížila se poptávka, protože se omezovala výroba, elektřinu bylo možné koupit téměř za nic, protože firmy nevyráběly. Jak začala pandemie odeznívat, zvyšovala se spotřeba, kterou umocnila drsná zima, kdy se vyčerpaly zásobníky zemního plynu. „Trh začal být nervózní, a najednou byl problém, kdo energii dodá. Od poloviny roku 2021 začaly růst ceny plynu a elektřiny rychlým tempem. Zároveň začaly růst ceny emisních povolenek,“ vzpomíná Petr Švec. Jiří Gavor vidí zlom v pádu Bohemia Energy, který znamenal šok. „V září politici ještě věřili, že šlo o ojedinělý případ neodpovědného chování hráče. Problémy byly ale hlubší a strukturální. Poslední hřebíček do rakve byla válka na Ukrajině,“ dodává.  

Posledních deset let jsme žili v dobré době. Na energetickém trhu byl převis nabídky nad poptávkou. Jenomže se ukázalo, že i menší výkyv dokáže trh rozkolísat, a když přišla obava ze ztráty ruského plynu, trh začal reagovat chaoticky. A to s takovou razancí, že to má společenské a politické konsekvence.

Heslem bude nezávislost

Nízké ceny energií ale zároveň znamenaly, že ekonomicky nevycházely velké investice a nebyl takový tlak na výstavbu nových zdrojů. „Jádro je drahé, ale i plynové a uhelné elektrárny jsou drahé, soláry jsou nejlevnější, je ale třeba umět je využívat, když nejvíce svítí. Nejenže Green Deal není mrtvý, naopak úsilí se vzhledem k ruské invazi znásobí. Slunce, vítr – tyto zdroje jsou k dispozici, zároveň by nebylo moudré odpojovat konvenční zdroje. Heslem bude nezávislost,“ podotkl Zdeněk Sobotka, majitel holdingu Solek, který se zaměřuje na výstavbu fotovoltaických elektráren.

O budoucnosti Green Dealu nepochybuje ani Jiří Gavor. Jen bude podle něho dočasně zpomalen a konflikt na Ukrajině povede k pomalejšímu odstavování špinavých zdrojů v situaci, kdy přechodovou fázi k zelenějším alternativám, pro kterou se počítalo s plynem, je nutné přehodnotit. Všichni hosté debaty Pod lupou se ale shodli, že bez ruského plynu se v tuto chvíli Česko neobejde.

Realita je taková, že abychom se dokázali odpoutat od Rusa a vybudovaly se potřebné přepravníky a náhradní kapacity, budeme potřebovat nejméně tři roky, soudí Jiří Gavor. „Energetika je krev ekonomiky. Krátkodobě budeme bojovat, abychom nalezli kompromis mezi snahou ukončit konflikt na Ukrajině tak, abychom přitom nezničili sami sebe. Já doufám, že plyn z Ruska poteče a že budeme mít dost času na transformaci energetiky,“ dodal.  

Nicméně i na hrozbě krize v podobě uzavření ruských kohoutků, která by pro nás měla vážné hospodářské následky, lze hledat pozitiva, ukázala debata. Pokud tedy zůstane jen u hrozby. Donutila nás totiž se nad energetickými tématy opravdu vážně zamyslet a hledat rychlejší cesty, jak se stát soběstačnější.

Na severu fouká, na jihu svítí. Pojďme to společně využít!

Přechod k jiným zdrojům bude rychlejší. „Celý svět startuje vodíkové technologie. Jsme na začátku, ale budeme muset vývoj urychlit. Vodík je asi hlavní vize, jak obnovitelné zdroje uchovávat. Když plyn bude drahý, vodík bude konkurenceschopný. Dosud bez dotace nevycházel. To může být impuls k té rychlé změně,“ je přesvědčen Zdeněk Sobotka. Vychází ze zkušeností Soleku z Chile, kde už vodík začíná být ekonomicky neutrální. „Čína se chytla příležitosti a elektrolyzéry by mohly být levné. Evropa by teoreticky mohla být nezávislá, protože na severu fouká, na jihu svítí, a když to dokážeme využít a transportovat, může tak vypadat budoucnost,“ dodává.

Naivní Evropa už snad vystřízlivěla a začne teď dělat jednotnou energetickou politiku, která dává smysl – k tomu všichni odborníci vzhlížejí. „Politici by se ale neměli upnout na politicky nestabilní země, aby zase Evropa nebyla za nějaký čas bez zdrojů,“ upozornil Petr Švec.

Možná už v létě?

Jak se ale bude energetická krize dál vyvíjet u nás a nezruinují nás ceny plynu a elektřiny? Hosté pořadu Pod lupou ukončili setkání celkem optimisticky. „Já bych to přirovnal ke covidu. Nejdřív jsme byli v šoku, ale naučili jsme se s ním během roku a půl žít. Bude to podobné a já očekávám, že trh se v roce 2025 uklidní, zapojíme nové zdroje a najdeme jiné a až Rus uvidí, že máme alternativu, také se s ním bude vyjednávat jinak,“ věří Zdeněk Sobotka.

Ještě pozitivnější scénář nabídl Jiří Gavor: „Žádná válka netrvá věčně. Až se alespoň přestane střílet, už na ten fakt by mohly energetické trhy zareagovat. Burzovní ceny by mohly začít padat už letos v létě.“