Proč jsou vysokorychlostní sítě cestou k úsporám

Jan Hirš, T-Mobile

Jan Hirš, T-Mobile Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Díky vysokorychlostním 5G sítím lze dokázat ve výrobě či logistice doslova zázraky. Rozšiřují totiž možnosti, které přináší automatizace a robotizace. Pokud však Česku ujede v nových technologiích vlak, dohánět to budeme jen velmi těžko, pokud vůbec, zdůrazňuje ředitel Industry 4.0 společnosti T-Mobile Jan Hirš.

Rozšířená realita, robotizace, Průmysl 4.0, umělá inteligence, digitalizace… těmito termíny jsme dnes doslova bombardováni. Není ale třeba panikařit z toho, že se na nás valí něco nového a neznámého, vysvětluje Jan Hirš, který řídí Industry 4.0 společnosti T-Mobile. Vezmeme-li to zeširoka, pak nás může uklidnit, že slovo robot vymysleli už v roce 1920 bratři Čapkové a roboty se u nás používaly už na přelomu 70. a 80. let minulého století. Ale ani ostatní pojmy nejsou novinkou, nebo dokonce něčím hrozivým, co nás připraví o práci.

Nezbytná intuice a cit

„Umělá inteligence pomáhá vytvářet různé algoritmy a využívá rozsáhlé výpočetní kapacity, abychom dokázali zpracovat a využít obrovské množství dat, které jsme nasbírali a spojili s událostmi, jež se už staly v minulosti. Na tomto základě hledá nejlepší řešení pro to, co řešíme právě teď. Vždycky se ale budou dít i události, které se předtím ještě nestaly. I v takovém případě bude moci umělá inteligence například navrhnout nejpravděpodobnější další vývoj,“ vysvětluje Jan Hirš a zdůrazňuje důležitost lidského myšlení i při využití takové technologie. „Většinou pak ale bude muset stejně nastoupit člověk, který je na rozdíl od stroje inovativní, má intuici, cit a další vlastnosti, jež strojům chybějí. Člověk, jehož znalosti a kompetence se posouvají a celý život se vlastně rekvalifikuje,“ říká Hirš.

Jistota, že se AI rozhodne správně

Kam až dovolíme autonomním systémům zajít v jejich řídící funkci? „Mělo by to být jen v případech, kdy máme vysokou, řekněme více než 90procentní pravděpodobnost, že se systém rozhodne správně. A právě s touto robotizací a automatizací může pomoci například takzvaná 5G kampusová síť. Ta pokryje třeba sklad nebo výrobní halu vysokorychlostním bezdrátovým připojením a ve spojení s dalšími technologiemi (senzory, aktuatory atd.) pomůže řadu mechanických úkonů optimalizovat, zrychlit či automatizovat,“ popisuje Hirš. Síť minimalizuje chybovost a umožňuje přesunout pracovníky na odpovědnější práci. Často také přispěje ke snížení energetické náročnosti. „S daty z provozu se v rámci analytiky dá následně byznys zefektivnit i akcelerovat,“ zdůrazňuje Jan Hirš, pod nějž spadají v divizi T-Business ve společnosti T-Mobile oblasti jako Průmysl 4.0, rozšířená realita, takzvaná big data a řada dalších entit z nejmodernějších informačních a řídících systémů.

Novinek v této oblasti je ale tolik a prakticky ve všech možných oborech, že sám řadu z nich už z kapacitních důvodů ani nemůže vyzkoušet. „Je to ale skvělá příležitost pro naše mladé talenty, které moderní technologie, modernizace, digitalizace a robotizace zajímá. Nastupující generace přináší nový pohled na věc a v kombinaci s našimi dlouholetými zkušenostmi se nám daří připravovat služby firemním zákazníkům doslova na klíč.“

Posun v dostupnosti technologií

Jan Hirš zvážní v okamžiku, kdy dojde řeč na automatizaci a robotizaci v české ekonomice. Protože velká část světa je podle něj bohužel ve vývoji i implementaci mnohem dál. To říká i přesto, že i termín Průmysl 4.0 bere trochu s rezervou.

Co se tedy událo za posledních řekněme deset let, abychom mluvili o převratné době? „Z mého pohledu se za posledních deset let neposunula automatizace z pohledu jejích možností, ale spíše v dostupnosti nových technologií,“ říká Jan Hirš. Vzpomíná například, jak před mnoha lety poprvé viděl brýle pro rozšířenou realitu. Tedy přenos živého obrazu, do něhož se vkládají další prvky a informace. „Tenkrát to byla futuristická záležitost, která snad ani nedošla komerčního využití. Dnes je to pro nás v T-Business běžný standard. S rozvojem 5G sítí se navíc tyto brýle rozšiřují nejen ve výrobě, ale i dalších oblastech. Již teď je běžné, že pomocí rozšířené reality nemusí servisní technik k porouchanému stroji a dokáže kolegu na místě navigovat ze vzdálenosti tisíců kilometrů odněkud z Japonska nebo Tchaj-wanu. Bez 5G sítí by to bylo mnohem složitější,“ říká.

Větší efektivita i úspornost díky 5G

Poměrně dynamický rozvoj 5G sítí navíc umožňuje mnohem rychlejší přenos dat v reálném čase. Tím pádem nabízí i praktické využití, jako je možnost sledovat cestu produktu ve výrobě, optimalizace výrobního procesu, možnost vykrýt hluchá místa, zrychlit výrobu, omezit chybovost, ušetřit energie.

Podobně nové sítě zefektivňují, ale hlavně zlevňují provoz robotů. Ať už ve výrobě nebo třeba logistice. „Robot, který byl před deseti lety dostupný jen pro největší hráče na trhu, jakými jsou u nás třeba Škoda Auto nebo Toyota Motors, je dnes realitou i pro malé výrobní firmy rodinného charakteru, řekněme o padesáti nebo stu zaměstnancích,“ zdůrazňuje Hirš a dodává: „Dnes právě i díky sítím 5G už nepotřebujete drahé vybavení ani speciální průmyslové počítače, vystačíte s připojením ke standardnímu IT serveru. Tudíž je vše výrazně levnější a pro firmy realizovatelnější.“

Robot za cenu roční lidské práce

Náklady na moderního robota přitom dnes klesají na zlomek původních cen. A pokud stojí např. kolem jednoho milionu korun, je to částka podobná ročním nákladům na jednoho kvalifikovaného pracovníka.

Zvláště v Číně je robotizace nesrovnatelně dál než u nás. Což samozřejmě souvisí i s obrovským množstvím vyráběného zboží. Ve velkých objemech se pochopitelně vyplatí do robotizace investovat mnohem víc, majitelé průmyslových a výrobních firem u nás však často bohužel netuší, co je dnes ve výrobě a logistice vůbec dostupné a možné. Nicméně i u nás se podobnou cestou pozvolna vydáváme, a to i u menších firem.

„Pokud nám v tomto směru ujede vlak, ztratíme konkurenceschopnost a efektivitu. Setkáváme se i s tím, že firmy mají stroj řekněme za milion korun, a kdyby se náhodou porouchal, v záloze mají ještě jeden. Když ale přistoupím na obdobnou investici a mám dva takové stroje, musím je přeci využít na maximum hned. Technologie i stroje velice rychle stárnou,“ uzavírá.

Přitom začít s robotizací je dnes mnohem snazší než dřív. Právě i za přispění T-Business dokážou některé univerzity jako ČVUT v Praze, VUT v Brně, Vysoká škola báňská v Ostravě, Technická univerzita v Liberci či Zemědělská univerzita v Praze menším firmám zpracovat strategii digitalizace a nabídnout možnost nové technologie i otestovat, aby v okamžiku investice měli jistotu, že se jim vyplatí.

 

Jan Hirš

Je v T-Mobile Česká republika ředitelem pro oblast průmyslu 4.0 v rámci divize T-Business. Jako expert odpovídá i za budování 5G kampusových sítí, automatizaci a robotizaci, IoT (internet věcí), big data, virtuální a rozšířené reality. V minulosti pracoval pro Hewlett Packard Enterprise