Strahovský stadion se promění na evropské technologické a testovací centrum

Zakládající memorandum projektu podepsali zástupci pražského magistrátu, Českého vysokého učení technického v Praze, Studentské unie ČVUT a partneři

Zakládající memorandum projektu podepsali zástupci pražského magistrátu, Českého vysokého učení technického v Praze, Studentské unie ČVUT a partneři Zdroj: Praha.eu

Zakládající memorandum projektu podepsali zástupci pražského magistrátu, Českého vysokého učení technického v Praze, Studentské unie ČVUT a partneři
2
Fotogalerie

Strahovský stadion podstoupí rozsáhlou opravu a promění se na centrum pro inovativní firmy a testování nejmodernějších technologií. Ze stadionu se tak stane opět světový prostor, nově pro nejnadějnější podnikatele. Zakládající memorandum projektu podepsali zástupci pražského magistrátu, Českého vysokého učení technického v Praze, Studentské unie ČVUT a partneři – výrobce 3D tiskáren Průša Research spolu s venture studiem a investičním fondem DLTG.

Strahov je synonymem pro sportovní stadion, ale už brzy zde vznikne nejmodernější technologické centrum, a to zejména díky spolupráci pražského magistrátu a ČVUT. Opravené tribuny, původně až pro 250 tisíc diváků, nabídnou dostatečný prostor pro testování technologií, a to včetně fyzického testování - například robotů.

Cílem memoranda je vytvoření inovačního světa ve spolupráci se Studentskou unií ČVUT. V první fázi získá ČVUT do zápůjčky prostory komentátorů ve východní tribuně stadionu, kde se začnou usazovat první start-upy. Ve spolupráci s firmou Průša Research zde vznikne také zkušební laboratoř.

Na Strahově budou v nových prostorech vznikat národní i evropské inovační projekty. Zároveň je v plánu úzké propojení podnikatelského a akademického prostředí, deset tisíc studentů v blízkém sousedství stadionu tak bude mít příležitost propojení s inovativními firmami, naopak podnikatelé z Česka i zahraničí dostanou možnost oslovit nové talenty.

Stadion tak nabídne studentům prostor, kde se budou moci seznámit s nejmodernějšími technologiemi, vyzkoušet si je, rozvíjet své nápady a případně založit i vlastní podnikání. Partneři díky zapojení do projektu výměnou dostanou možnost oslovit nové talenty.

Prostor po renovaci poskytne studentům kvalitní zázemí pro zkoušení technologií a začátky podnikání. Inovativní pražské firmy získají přímý přístup k výzkumu, zahraniční podnikatelé pak na Strahově najdou dostatečný prostor pro své působení, a to přímo v srdci Evropské unie. Zapojená společnost DLTG například plánuje prostor upravit tak, aby sloužil jak studentům, tak podnikatelům. Na místě má již provizorní kanceláře a v portfoliu i řadu start-upů, které se o tento typ spolupráce zajímají.

Memorandum podepsali rektor ČVUT Vojtěch Petráček, prezidentka Studentské unie ČVUT Ivana Dvořáková, pražský radní pro majetek Jan Chabr a zástupci partnerů – výrobce 3D tiskáren Průša Research spolu s venture studiem a investičním fondem DLTG.