Světové finanční trhy zažívají pád z rekordních výšin. Co s penězi?

Zdroj: Shutterstock

Rostoucí inflace a globální politická nejistota způsobují obavy mezi investory. Hodnoty cenných papírů, investiční fondů, ale i kryptoměn proto v posledních týdnech zaznamenávají prudký pohyb směrem dolů. Zásadní otázka proto zní: Jak na aktuální vývoj reagovat?

Co je příčinou aktuálního vývoje?

Světová ekonomika po mnoha letech pozitivního vývoje dostala tvrdou ránu na počátku roku 2020 s příchodem koronaviru. Nucený útlum ekonomické aktivity po celém světě způsobil doslova šok a jeden z největších propadů akciového trhu v historii.

Akciový trh se ale z této situace i díky rychlé reakci vlád rychle vzpamatoval. Lidé přešli na práci z domova, vlády podpořily podnikatele postižené opatřeními a ekonomický kolaps nepřišel. Trhy naopak rychle začaly znovu lámat rekordy, což platilo až do počátku roku 2022.

Poté však Rusko zahájilo vojenskou akci namířenou proti Ukrajině. Světová ekonomika, která ještě byla dvěma lety boje s COVID-19 oslabená, přestala situaci zvládat. Extrémně rostoucí ceny komodit se začaly projevovat. Zdražovat začaly prakticky všechny druhy zboží a služeb a svět se začal rychle potýkat se zvýšenou inflací.

Na tuto inflaci musí reagovat světové centrální banky, jejichž hlavním úkolem je cenová stabilita. Lze proto očekávat růst úrokových sazeb (který například v České republice začal již před několika měsíci). Vyšší úrokové sazby ale tlumí ekonomiku. A právě obavy investorů z nižší ziskovosti podniků (která se již začíná u některých firem projevovat a je pravděpodobně nevyhnutelná) mají za důsledek prodeje akcií a pokles jejich hodnoty.

Prodat, nebo přikoupit? Jak na situaci reagovat?

Rychlý pokles hodnoty aktiv vyvolává mezi mnoha investory paniku. Začnou zběsile prodávat cenné papíry kvůli tomu, aby svůj majetek ochránili před dalším znehodnocením. Jenže v době vysoké inflace, která například v České republice meziročně výrazně převyšuje 10 %, není moudré ani držení hotovosti.

Investoři proto musí hledat aktiva, která na hodnotě klesat nebudou – mohou naopak dokonce růst. I taková aktiva lze totiž i během největších krizí najít. Třeba zmíněné komodity, jako je ropa, uhlí, plyn nebo dřevo, zažívají raketový nárůst cen. A také do těchto komodit lze na finančních trzích investovat.

Včasné nalezení nových příležitostí může naopak vést k tomu, že na krizi dokážete vydělat

Jednou z takových příležitostí může být i investice do kryptoměn, které sice aktuálně výrazně klesají na ceně, historie ale zatím vždy ukázala, že se kryptoměny dokážou po propadu za nějakou dobu opět odrazit k rekordním hodnotám, budoucnost ukáže, zda tomu tak bude i tentokrát. Kryptoměny můžete obchodovat například na české kryptoburze Coinmate.io.

Netroufáte si na aktivní investování? Držte se dlouhodobé pasivní strategie

Aktivní přesouvání majetku dle aktuální ekonomické situace není pro každého – naopak jde o doménu zkušených investorů, kteří mají vysokou úroveň finanční gramotnosti a v oboru působí dlouhodobě.

Existují ale i „pasivní“ techniky, jak na krizích alespoň částečně vydělat. Jednou z nich je tzv. DCA, tedy dollar-cost averaging. Metoda spočítá v tom, že nehledě na aktuální vývoj investujete pravidelně stejnou částku. Díky tomu v době, kdy jsou trhy „nahoře“, koupíte akcií méně a v době útlumu naopak více.