Světy průmyslového developmentu a retailu se přibližují

P3 je dlouhodobý vlastník, správce a developer řady evropských průmyslových nemovitostí

P3 je dlouhodobý vlastník, správce a developer řady evropských průmyslových nemovitostí Zdroj: P3

City logistika a skladová logistika, showroomy, výdejny, lehká výroba, R&D i kanceláře budou tvořit novou obchodně-průmyslovou čtvrť P3 Ostrava Central.
Jan Andrus, šéf leasingu české pobočky investičně-developerské společnosti P3 Logistic Parks
3
Fotogalerie

Vedení české pobočky investičně-developerské společnosti P3 Logistic Parks rozšířila staronová tvář – Jan Andrus usedl na pozici šéfa leasingu. Ve své nové roli bude mít na starosti pronájmy nemovitostí i vyhledávání nových obchodních příležitostí. Pro průmyslové parky rád nachází netradiční využití, a tak nezbývá než se těšit, jaké inovace P3 v blízké budoucnosti představí.

Jak jste se přes rezidenční a retailové projekty nakonec dostal k průmyslovému developmentu?

V devadesátých letech jsem po ukončení studií strojní průmyslovky začínal s developmentem rezidenčních projektů a postupem času jsem se začal orientovat na retail. S příchodem do P3 jsem pak získal zkušenosti i s logistikou a průmyslovým developmentem. V tomto oboru jsem nakonec zůstal, protože mě baví všestrannost průmyslových budov. Svým způsobem jsou jako velká stavebnice, kde se skládají technické možnosti a přání nájemců tak, aby do sebe jednotlivé části pohodlně zapadly a celé soukolí hladce fungovalo.

Co Vás na Vaší práci nejvíce baví?

Během let strávených v různých oborech jsem potkal lidi, kteří mají ohromný talent vymýšlet kreativní možnosti využití různých typů budov. Proti nim pak na pomyslné ose stojí ti, kteří mají talent takové nápady realizovat v praxi. Sám sebe vidím někde mezi těmito dvěma póly – baví mě vymýšlet netradiční způsoby využití průmyslových budov stejně tak jako jejich praktická realizace. Hezkým příkladem je park P3 Letňany, kam se nám podařilo umístit a zkombinovat trampolínové a lezecké centrum. Právě to je jedním z mých oblíbených projektů – netradičně a hravě využitý prostor, který by mohl na podobném půdorysu fungovat v kterémkoliv příměstském parku.

Jaké zkušenosti z retailové praxe se vám v průmyslových parcích hodí nejvíc?

Retailové a industriální budovy si jsou svým způsobem až na pár detailů velmi podobné. Industriál nabízí vyšší světlou výšku, což může být zajímavé pro skladování, logistiku a plejádu dalších využití. Na druhou stranu oproti retailu průmyslové parky zpravidla nebývají umístěny do center měst a koncipovány na parkování většího množství aut, což je ale zrovna klíčové třeba pro delivery služby, jako je Rohlík nebo Košík, které v posledních měsících rostly raketovým tempem. Tito hráči zkrátka musí být co nejblíže zákazníkům. Osobně mě ale baví kombinovat různé nájemce a typy budov, proto si dovedu představit, že průmysloví developeři včetně P3 mohou do budoucna retailové parky kupovat a přizpůsobovat je na míru různým potřebám různých hráčů na trhu.

Zmínil jste atraktivitu výstavby v centrech měst, logistické haly se ale staví především u dálnic. Mají budoucnost?

Umístění hal poblíž dálnic je pro běžnou logistiku stále nejrozumnější řešení. E-commerce a delivery služby ale potřebují být co nejblíže koncovým zákazníkům. Ideální je, když máte lokalitu, která spojuje obojí. To se nám podařilo v našem největším parku P3 Prague Horní Počernice, anebo v chystaném projektu P3 Ostrava Central. To je přesně ten typ developmentu, který si dovedu představit jako budoucí standard leasingové nabídky P3.

Čím se vyznačuje?

Výstavba na sanovaném brownfieldu v širším centru Ostravy je skvěle napojena jak na městskou hromadnou dopravu, tak na dálnici i železnici. Někdejší průmyslové zázemí umožňuje využití pro lehkou výrobu, zároveň chceme park otevřít retailu a službám. Na projektu spolupracujeme s ostravským městským architektem Davidem Kotkem, takže park hezky naváže na ortogonální linie DOV z rýsovacího prkna Josefa Pleskota.

Jaký typ nájemců s tímto projektem oslovujete?

V P3 Ostrava Central si umím představit nájemce jak z oblasti retailu, skladování, nebo logistiky, tak i něco naprosto unikátního – R&D centra, vědecké a testovací laboratoře, spolupráci s místní technickou univerzitou a mnoho dalšího. Optikou leasing manažera nepochybuji, že P3 Ostrava Central má potenciál stát se podobně úspěšným parkem, jako je náš vlajkový park v Horních Počernicích. Zkrátka to bude místo, kde to žije – jak z hlediska byznysu, tak i volnočasového vyžití pro místní komunitu.

P3 Logistic Parks

P3 je dlouhodobý vlastník, správce a developer evropských průmyslových nemovitostí s celkovou pronajímatelnou plochou přes 6,3 milionu m2 a pozemky v klíčových logistických lokalitách připravené pro okamžitou výstavbu. P3 působí ve 12 zemích, v Evropě staví a investuje už více než dvacet let. Společnost má sídlo v Praze a zaměstnává přes 200 lidí napříč 9 pobočkami v klíčových evropských městech, kde nabízí integrované služby pro development a správu budov.

V České republice společnost P3 vlastní a spravuje celkem 80 průmyslových nemovitostí v 19 parcích s celkovou pronajímatelnou plochou téměř 1,4 milionu m2. Všechny parky mají strategickou polohu s výborným napojením na důležité komunikace.

Blíží se konec roku, jak ho hodnotíte?

Poslední dva roky byly velmi turbulentní, ale průmyslový development z toho prozatím vyšel dobře. V letošním roce jsme uzavřeli nájemní smlouvy na více jak 350 000 m2, což je v meziročním srovnání nárůst o víc jak 20 %. Obsazenost parků je nyní mimořádně vysoká. Svoji roli v tom hraje fakt, že dnes mají nájemci zájem o dlouhodobé pronájmy, aby měli tzv. své jisté.

Ze všech stran je slyšet, že není dostatek zboží a surovin. Vy přitom mluvíte o plných skladech, jak je to možné?

Trh se aktuálně potýká s velkými výkyvy v dodávkách zboží. Zásilky z Asie chodí v nepravidelných vlnách, jednou jsou sklady prázdné, ale když pak dorazí hned tři objednávky najednou, volné skladové plochy obratem chybí. V tu chvíli klienti mohou ocenit obrovské portfolio P3 a my musíme být velmi flexibilní, abychom nájemcům pomohli situaci vyřešit.

Stavíte nové parky? Dotýká se vás nedostatek surovin a nedostatek zaměstnanců?

Ve výstavbě parků pokračujeme. Úspěšně zaplňujeme park v Lovosicích, který si oblíbily zejména logistické společnosti, pro blízkost německého trhu. Můžeme zde realizovat ještě dvě budovy. Zcela nový park chystáme v Myslince u Plzně, ten bude rovněž zajímavý pro firmy obchodující s Německem, zejména ty výrobní. A do třetice je tu již zmiňovaná Ostrava. Máme výhodu v tom, že spolupracujeme s profesionálními dodavateli, kteří si zdroje umí zajistit navzdory složité situaci. Ruku v ruce s tím, bohužel, rostou i vstupní náklady. Přesto jsme ani na chvíli neuvažovali nad tím, že bychom výstavbu omezili.

Jaké plány má P3 do budoucna, nejen z leasingového hlediska?

P3 má dobře nastavený kurs a nemám ambici ho měnit. V jádru je P3 svým způsobem konzervativní, a to je podle mě dobře. V dnešní nejisté době chtějí zákazníci zejména spolehlivého partnera a jistotu. Zároveň máme štěstí, že náš vlastník věří tomu, co děláme, a díky tomu můžeme realizovat i tak odvážné projekty, jako je P3 Ostrava Central. Díky podpoře GIC si můžeme dovolit i experimentovat a určovat tak trendy v průmyslovém developmentu.

Jan Andrus, šéf leasingu české pobočky investičně-developerské společnosti P3 Logistic Parks

Jan Andrus, Head of Leasing P3 Logistic Parks v České republice

Ve světě realit se pohybuje od 90. let. Po studiu strojní průmyslovky začínal s developmentem rezidenčních projektů, později se orientoval na retail a s příchodem do P3 v roce 2014 se věnuje logistice a průmyslovému developmentu. Své předchozí zkušenosti bohatě zúročil při rozvoji jednoho z největších průmyslových parků ve střední Evropě P3 Prague Horní Počernice, kde se vedle skladových ploch objevují také prodejny, showroomy a výdejny. Respekt kolegů si získal i netradičním přístupem, jako když do hal P3 umístil horolezeckou stěnu a trampolíny, jež jsou dnes součástí dvou sportovních center v P3 Prague Letňany.