Ekonomický růst Číny zpomalil na pětileté minimum

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město
Čínské republiky, je považována za nový pupek světa

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město Čínské republiky, je považována za nový pupek světa Zdroj: ctk

Tempo růstu čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle předpokladů mírně zpomalilo. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 7,3 procenta, což představuje nejnižší nárůst za víc než pět let. Druhá největší ekonomika světa se tak vrátila ke zpomalování, které na čas přerušila stimulační opatření vlády ve druhém čtvrtletí.

Údaje za třetí čtvrtletí jsou nicméně o něco příznivější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že tempo růstu zpomalí na 7,2 procenta ze 7,5 procenta ve druhém kvartálu.

„Myslím, že je to celkem slušné číslo. Lepší, než mnozí lidé očekávali,“ řekl k růstu čínské ekonomiky analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics.

Komunističtí lídři se snaží zemi přesměrovat k takovému růstu, který by tak jako dosud nepocházel hlavně z masivních státních investic a zahraničního obchodu, ale z domácí spotřeby. Letošní zpomalení růstu vedlo čínskou vládu k řadě stimulačních opatření, která měla zabránit politicky riskantní ztrátě pracovních míst. Zrychlení růstu ve druhém čtvrtletí se však nyní ukázalo jako dočasné.

Vývoj čínského HDP:Vývoj HDP ČínyVývoj HDP Číny | www.tradingeconomics.com

Pomalejší růst může podle řady analytiků vyvolat odezvu v podobě dalších státních opatření na podporu ekonomiky. Někteří ekonomové se však domnívají, že Peking nebude s agresivnějšími kroky, jako je například snižování úrokových sazeb, příliš spěchat a podnikne je pouze v případě, že bude hrozit prudké zhoršení hospodářských podmínek.

„Domnívám se, že politiky údaje (o zpomalení růstu ekonomiky) příliš neznepokojí. Možná budou s číslem 7,3 procenta docela spokojeni,“ uvedl Evans-Pritchard. „Růst sice zpomalil, odráží to však vítaný odklon od nadměrných investic v některých sektorech ekonomiky a není to důvod k velkým obavám,“ dodal.

Oficiálním cílem vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 7,5 procenta. Peking dal nicméně najevo, že je připraven tolerovat slabší růst, pokud to nebude mít negativní dopady na trh práce.

Hlavní motor růstu

Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světového hospodářství a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží. Slabší růst v Číně by tedy mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa.

Hlavní ekonom společnosti Moody's Analytics Mark Zandi například odhaduje, že každé zpomalení hospodářského růst v Číně o jeden procentní bod sníží tempo růstu ve Spojených státech o 0,2 procentního bodu.

Akciový trh na zveřejněná data reagoval mírným poklesem. Hlavní index burzy v Šanghaji odepsal 0,72 procenta na 2339,66 bodu. Ve vlně vybírání zisků oslabovaly zejména akcie farmaceutických společností a developerů, ztráty ale mírnil předpoklad, že vláda sáhne k dalším opatřením na podporu ekonomiky.