Ekonomiku čeká nejistý rok, prorokují v Davosu. Můžou za to války i umělá inteligence

Světové ekonomické fórum v Davosu

Světové ekonomické fórum v Davosu Zdroj: CTK

Světovou ekonomiku čeká rok s horšími vyhlídkami na růst a s nejistotou, která pramení z geopolitických sporů, přísných podmínek financování a zásadních dopadů umělé inteligence (AI). Ukazují to výsledky průzkumu mezi předními ekonomy, který se každoročně provádí před zasedáním Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu.

Průzkum se uskutečnil mezi více než 60 předními ekonomy z celého světa, ze soukromého i veřejného sektoru. Cílem průzkumu je nastínit priority pro politiky a vedoucí představitele podniků, uvedla agentura Reuters.

Zhruba 56 procent dotazovaných letos očekává celkové oslabení globálních ekonomických podmínek. Mezi jednotlivými regiony však panují velké rozdíly. Zatímco v Číně a ve Spojených státech většina dotazovaných očekává mírný nebo silnější růst, v případě Evropy teď panuje shoda, že tam růst bude slabý až velmi slabý. Pro jižní Asii, východní Asii a oblast Tichomoří je výhled příznivější. Velká většina respondentů tam na letošní rok počítá alespoň s mírným růstem.

Poslední komentáře činitelů centrálních bank velkých zemí naznačují, že úrokové sazby už jsou na svém vrcholu. Až 70 procent dotazovaných tak čeká uvolnění finančních podmínek spolu s tím, jak se bude snižovat inflace a zmírňovat současné napjaté podmínky na trhu práce.

Dopady AI na světovou ekonomiku budou nerovnoměrné. Kolem 94 procent dotázaných očekává, že AI v příštích pěti letech výrazně zvýší produktivitu v ekonomikách s vysokými příjmy. V ekonomikách s nízkými příjmy však to samé předpovídá jen 53 procent dotázaných.

WEF také minulý týden samostatně zveřejnil studii o kvalitě ekonomického růstu ve 107 ekonomikách. Tato studie dospěla k závěru, že většina zemí roste způsobem, který není ani ekologicky udržitelný, ani sociálně inkluzivní.

„Opětovné nastartování globálního růstu bude zásadní pro řešení klíčových problémů, ale samotný růst nestačí,“ uvedla výkonná ředitelka WEF Saadia Zahidiová. WEF proto zahajuje kampaň, jejímž cílem je definovat nový přístup k růstu a pomoci tvůrcům měnové politiky vyvážit růst se sociálními, environmentálními a dalšími prioritami.