Akciím dochází dech, nejistota na trzích žene růst zlata

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Akciové trhy zakončily první čtvrtletí v pozitivní náladě. Z globálního pohledu však akciová rallye po více než pěti letech již začíná projevovat únavu.

Celosvětový akciový index MSCI All World Index za první tři měsíce roku posílil jen o 0,1 procenta. Naopak na výsluní se v prvním kvartále vrátilo zlato. Žlutý kov od ledna podražil o 8,2 procenta na téměř 1300 dolarů za troyskou unci. Po desetiprocentním růstu v únoru přišla v březnu korekce a unce zlata o více než dvacet dolarů zlevnila.

Mezi akciovými trhy po světě se najdou rozdíly. Německý index DAX posílil o dvě procenta, pražský PX o 1,2 procenta. Americké indexy jsou na červené nule. Index S&P 500 oslaboval dva ze tří posledních týdnů. „Poslední dva obchodní dny čtvrtletí chce řada investorů vybírat zisky. Lidé se snaží přijít na to, jaké pozice držet do dalšího kvartálu,“ uvedl pro CNBC Joe „JJ“ Kinahan, hlavní stratég TD Ameritrade. Index S&P 500 se již téměř měsíc a půl pohybuje v úzkém obchodním pásmu 1840 až 1880 bodů. To značí nerozhodnost investorů a trhu.

Zhodnocení investic za první čtvrtletí 2014Zhodnocení investic za první čtvrtletí 2014

V Asii byla situace na akciových trzích zrcadlově opačná k loňskému roku. Investoři opustili čínské, jihokorejské a japonské akcie, které všechny zakončily kvartál ve ztrátě. Čínský index Shanghai Composite odepsal přes tři procenta, tokijský Nikkei má za sebou nejhorší čtvrtletí za poslední dva roky. Ztratil devět procent. Naopak se velmi dařilo indonéské a filipínské burze.

Nejhlubší vrásky na čelech investorů způsobovala Čína. Řetězec špatných ekonomických dat a mizerné firemní výsledky stáhly dolů nejen tamní akcie, ale i některé komodity. Severomořská ropa Brent od začátku ledna oslabila o 2,5 procenta na 108 dolarů za barel. Zemní plyn po lednovém patnáctiprocentním růstu už v dalších dvou měsících jen oslaboval a čtvrtletí zakončil s pětiprocentním ziskem na 4,47 dolaru.