Aktualizace povodňových map může pojištění i zlevnit

Lidé zachraňují vybavení na pražské náplavce

Lidé zachraňují vybavení na pražské náplavce Zdroj: E15 Stepan Bruner

Aktualizované povodňové mapy, které budou mít členové České asociace pojišťoven (ČAP) k dispozici od počátku příštího roku, zahrnou data nejen z letošních povodní. (Aktuální účet podle ČAP činí 5,7 miliardy korun při 33 tisících pojistných událostí.) Podle šéfky komunikace ČAP Marcely Kotyrové také „podstatně rozšíří počet pokrytých úseků řek a potoků, a to zejména těch s minimální plochou povodní“.

Od těch aktuálně používaných se nové mapy liší také v 3D snímkování, bude na nich tedy vidět nejen zatopená plocha, ale i profil krajiny. Pro mnoho majitelů nemovitostí to bude znamenat změnu v ceně pojistného. Zda směrem dolů, vzhůru nebo dokonce k takzvané „nepojistitelnosti“ zatím není jasné. Podle mluvčího Kooperativy Milana Káni se klienti vše dozvědí necelý čtvrtrok před výročím pojistné smlouvy.

Pojišťovna Uniqa údajně analyzovala rozdíly obou generací map už začátkem letošního roku. Z celkových asi 2,8 milionu objektů v Česku by podle ní mohlo být přibližně devět procent díky detailnějším informacím o riziku zařazeno do příznivější záplavové zóny.

Ostatní pojišťovny však podobně optimistické zprávy pro klienty nemají a jsou ve svých vyjádřeních mnohem opatrnější. Navíc i stávající mapy si každá pojišťovna upravuje dle vlastních dat o průběhu škod. „Je předčasné hovořit o detailních dopadech nových map a dat,“ tvrdí mluvčí České pojišťovny (ČP) Tomáš Zavoral. Podle něj jsou stále v testovacím provozu a probíhá diskuze o jejich využití. Například ČP počítá, že testování ukončí až koncem letošního roku.

České pojišťovny pracují se čtyřstupňovou škálou povodňového nebezpečí. U prvního nebezpečí nehrozí, objekty ve čtvrté rizikové zóně jsou proti povodni zpravidla nepojistitelné. Stávající povodňové mapy jsou z roku 2003, podle ČAP se však i přes své stáří řadí k jednomu z nejpokročilejších systémů řízení rizika v Evropě.