Babišovi se hrubě nelíbí žádost náměstka o prověření manipulace

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš kritizuje svého náměstka za ČSSD Martina Prose za to, že jménem ministerstva požádal Českou národní banku (ČNB), aby prověřila podezření na možnou manipulaci pražské mezibankovní sazby PRIBOR. Babiš řekl televizi Prima, že Prosova slova poškozují pověst bankovního trhu.

Pros o prošetření požádal písemně, centrální banka odpověděla, že o podezřeních nemá žádné informace, ale že se dopisem bude zabývat. Od sazby PRIBOR se mimo jiné odvíjejí splátky úvěrů.

„Zatím jsem ministr financí já. Tady pan náměstek dělá nějakou politiku, a mně se to hrubě nelíbí,“ řekl televizi Babiš. „Bude muset (Pros) předložit nějaké důkazy, protože to poškozuje dobrou pověst našeho bankovního trhu,“ dodal. Prima uvedla, že Pros nechtěl Babiše obejít, podnět prý může ČNB poslat kdokoli.

Pros v dopise adresovaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi hovoří o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace. Případná manipulace se sazbou, která má vyjadřovat, za kolik si banky půjčují mezi sebou, přitom podle Prose může způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték. Ministerstvo financí k vyhodnocení sazby PRIBOR nemá pravomoci.

ČNB v páteční reakci uvedla, že by uvítala, aby Pros blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá a také je konkrétně doložil. „ČNB totiž nemá vůbec žádné informace o tom, že existují 'podezření na manipulaci s PRIBORem' a že taková podezření 'mají reálné základy',“ uvedl mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann s použitím citací z Prosova dopisu. Centrální banka rovněž poukázala na to, že PRIBOR je tržní sazba, kterou ČNB negarantuje.

Výpočet sazby PRIBOR má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. Nyní jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.

Ve světě vzbudily v posledních letech pozornost údajné manipulace s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR a její obdobou pro eurozónu EURIBOR, kvůli kterým americké a evropské úřady vyměřily bankám pokuty v celkovém objemu přes šest miliard dolarů (155 miliard Kč).