Finance žádají ČNB o vyšetření manipulace s PRIBOR, banka to odmítla

náměstek ministra financí Martin Pros

náměstek ministra financí Martin Pros Zdroj: Anna Vackova/E15

Ministerstvo financí požádalo Českou národní banku (ČNB) o vyšetření možné manipulace s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR, od jejíž výše se odvíjejí splátky úvěrů. Podle náměstka Martina Prose ministerstvo předpokládá, že podezření na manipulaci se sazbou mají reálný základ, ČNB by je proto měla důkladně vyšetřit. ČNB ale pro vyšetřování nevidí důvod, protože o podezřeních na manipulace nemá žádné informace. Dopisem se však zabývá.

Pros o vyšetření žádá v dopise adresovaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi. Píše v něm o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace. Případná manipulace se sazbou, která má vyjadřovat, za kolik si banky půjčují mezi sebou, přitom podle Prose může způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték.

„Na PRIBOR je také vázáno mnoho hypotečních smluv s variabilní úrokovou mírou, případná manipulace s PRIBORem by tak také měla negativní dopady na spotřebitele a znamenala by masové bezdůvodné obohacení bank,“ uvádí se v dopise.

Umělé nadhodnocení

Ministerstvo financí k vyhodnocení sazby PRIBOR nemá pravomoci. ČNB je podle náměstka naproti tomu oprávněna podívat se na výpočet sazby i referenční banky. Poukázal na to, že ČNB svou základní úrokovou sazbu stáhla k nule, a třídenní sazba PRIBOR je přitom v současnosti 0,32 procenta. „Víceméně sazby jsou kolem nuly, takže nám přijde, jestli náhodou to (PRIBOR) není nějak uměle nadhodnoceno,“ uvedl Pros.

Náměstek v dopise nevznesl obvinění vůči žádné osobě či organizaci. Poukázal nicméně na článek v deníku Hospodářské noviny z 24. března, který se týká udržování úrokových sazeb na uměle vysoké úrovni. Podle článku problém se sazbou PRIBOR spočívá v tom, že si ji banky stanovují samy a nikdo je účinně nekontroluje. V článku se také uvádí, že podle Prose hodnota sazby PRIBOR neodpovídá podmínkám na trhu.

Tržní sazba

ČNB v reakci uvedla, že se dopisem zabývá. Uvítala by ale, aby Pros blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá a svá tvrzení také konkrétně doložil. „ČNB totiž nemá vůbec žádné informace o tom, že existují 'podezření na manipulaci s PRIBORem' a že taková podezření 'mají reálné základy',“ uvedl mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann s použitím citací z Prosova dopisu.

Centrální banka poukázala na to, že PRIBOR je tržní sazba, kterou ČNB negarantuje. „Ve finanční komunitě se dlouhodobě hledá instituce, která by si tvorbu tohoto benchmarku vzala na starosti. ČNB doporučuje, aby se koordinační role - má-li o tuto problematiku zájem - ujalo ministerstvo financí,“ doplnil mluvčí.

Šest bank

Výpočet sazby PRIBOR má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. V současnosti jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.

Ve světě vzbudily v posledních letech pozornost údajné manipulace s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR a její obdobou pro eurozónu EURIBOR, kvůli kterým americké a evropské úřady vyměřily bankám pokuty v celkovém objemu přes šest miliard dolarů (155 miliard Kč).

PRIBOR stanovují banky
- PRIBOR (z anglického Prague Inter Bank Offered Rate) je úroková sazba, za kterou si banky navzájem poskytují úvěry na českém mezibankovním trhu. Často se používá jako referenční sazba, od které se odvíjí výše úroků u hypoték a dalších úvěrů pro občany a firmy.
- Výška sazby PRIBOR se liší podle toho, na jak dlouho se peníze půjčují. Dnes je nejnižší pro jednodenní obchody (0,15 procenta), s prodlužujícím se trváním úvěrového obchodu sazba roste až na 0,48 procenta pro jeden rok. V minulosti se přitom výše sazby pohybovala mnohem výše.
- V roce 1992 byl roční průměr pro jednodenní obchod 8,63 procenta, v roce 1995 10,62 procenta, v roce 2000 5,25 procenta, v roce 2005 1,95 procenta a před pěti roky 0,86 procenta. Vůbec nejvyšší roční průměr pro jednodenní obchod - 19 procent - byl v roce 1997 (tehdy průměr ovlivnila extrémní čísla za květen).
- Výši sazby PRIBOR každý den stanovují takzvané referenční banky, které posílají svůj odhad sazby agentuře Reuters, jež vypočítá průměr, který poté zveřejní i ČNB. V současnosti jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank. Ještě před osmi lety bylo ale referenčních bank dvakrát tolik.
- Koncem března informovaly Hospodářské noviny o možném ovlivňování sazby PRIBOR ze strany angažovaných finančních ústavů, které by si tak mohly zvyšovat své zisky z úvěrových obchodů. Jednalo se ale jen o podezření. Nyní ministerstvo financí požádalo ČNB o vyšetření možné manipulace se sazbou PRIBOR.
- V zahraničí vzbudily v posledních letech pozornost podvody při určování klíčové londýnské úrokové sazby LIBOR. Loni se k podvodu při jejím stanovování přiznal nejmenovaný manažer britské banky. Britské úřady již obvinily z nezákonných manipulací s LIBOR a dalšími referenčními sazbami 11 dalších jednotlivců, kteří čekají na soud, a další vyšetřují.
- V současné době čelí obvinění z manipulací se sazbou LIBOR také Deutsche Bank, která by se již tento měsíc mohla dohodnout s americkými a britskými úřady na urovnání celé záležitosti. Banka pravděpodobně zaplatí pokutu přes 1,5 miliardy dolarů (zhruba 39 miliard Kč). Evropská komise již předloni vyměřila Deutsche Bank za údajné manipulace s LIBOR a její obdobou pro eurozónu EURIBOR pokutu 725 milionů eur (zhruba 20 miliard Kč).
- Pokuty za manipulace se sazbou LIBOR již dostala i řada dalších bank. Nejvíce peněz zatím musela podle listu Financial Times zaplatit švýcarská banka UBS, které úřady v USA, Británii a Švýcarsku vyměřily pokutu ve výši 1,5 miliardy dolarů.
- Velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby jim nehrozily existenční problémy. Špatné kontroly nad stanovováním sazby LIBOR ale v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k tomu, aby manipulovali se sazbami pro osobní prospěch. Zhruba desítka bank a makléřských firem se s úřady v posledních pár letech dohodla na urovnání žalob a zaplatila jim miliardy dolarů, liber a eur.
- LIBOR je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí. V minulosti ji denně vytvářela Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank. Pod dojmem skandálu se v loňském roce rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.