Bank Austria se zaměří jen na čtyři země, Česko je mezi nimi

UniCredit

UniCredit

Rakouská Bank Austria, dceřiná společnost italské UniCredit, přehodnotila svojí strategii pro střední a východní Evropu. V Maďarsku a Rumunsku expandovat nehodlá, místo toho se zaměří na čtyři země: Česko, Polsko, Turecko a Rusko. V těchto čtyřech zemích hodlá Bank Austria v následujících letech otevřít 300 až 400 nových poboček, informuje rakouský deník Die Presse.

Rakouské banky, které jsou v regionu střední a východní Evropy hlavním investorem na poli financí, se připravují na krušné časy. Minulý týden představila svou upravenou strategii Erste: v Maďarsku zruší čtvrtinu ze svých 160 poboček. Teď své strategické vyhlídky přizpůsobuje situaci i UniCredit, jejíž přítomnost v regionu CEE je ještě silnější.

Podle Gianni Franco Papy, který má v Bank Austria, rakouské dceři UniCreditu, středo a východoevropský region na starosti, se skupina do budoucna zaměří na čtyři trhy: Rusko, Turecko, Polsko a Česko. Na ostatních 15 trzích bude expanze „pozastavena“. To znamenám, že zde zůstane tržní podíl nezměněn.

K ledu tak byly uloženy plány na expanzi v Rumunsku a Maďarsku, které firma představila dříve v tomto roce. V Rumunsku mělo podle původní strategie vzniknout 300 nových filiálek, v Maďarsku 120.

V některých zemích se Bank Austria nejspíš stáhne z určitých odvětví, uvedl dále Papa. Neřekl ale, o jaká odvětví se jedná. Jde především o Pobaltí a Kazachstán, kde skupina odepsala miliony eur.

Změna plánů pro východní Evropu je jen jedno z opatření, kterými se UniCredit snaží dostat ze ztráty. Ve třetím čtvrtletí totiž milánská banka oznámila ztrátu 10,6 miliard eur – 600 milionů z toho připadlo na Bank Austria. Aby se dostala z červených čísel, přijala UniCredit úsporný plán. Do roku 2015 chce snížit výdaje o 1,5 miliardy eur. Z 160 tisíc zaměstnanců skupiny jich má 6500 přijít o práci.

Navýšení kapitálu o 7,5 miliardy eur akcionáři schválili

Ve čtvrtek odsouhlasili akcionáři UniCredit na svém setkání navýšení bankovního kapitálu ve výši 7,5 miliardy eur. „Jsme pro přátelský vstup nových akcionářů,“ komentoval navýšení šéf banky Federico Ghizzoni. UniCredit přistoupila ke kapitálovému navýšení kvůli nedostatku čerstvých peněz pro poskytování úvěrů na domácím trhu, ale také kvůli posílení svých aktivit ve východní Evropě.

Setkání akcionářů se zúčastnil i exprezident Libyjské centrální banky Farhat Omar Bengdara, který je jedním ze čtyř viceprezidentů UniCredit. Libyjská banka se na kapitálovém navýšení podílela 365 miliony eury a získala 4,9 procentní podíl na akciích banky. Další 2,59 procenta kontroluje Libyjská investiční agentura LIA. Podíly Libyjců byly po dobu občanské války v severoafrické zemi zmraženy, ale na setkání v Římě byly opět otevřeny.