Bank of America zaplatí za podíl na finančí krizi. Pokuta přesáhne miliardu dolarů

Bank of America

Bank of America Zdroj: Alex Proimos, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Federální soud potrestal druhou největší banku USA, Bank of America, za její roli při vzniku finanční krize. Banka prodávala hypotéky, o nichž věděla, že jsou rizikové, jako by to byla bezpečná investice.

Newyorský soudce Jed Rakoff nařídil ve středu Bank of America zaplatit 1,27 miliardy dolarů. Platba má sloužit jako kompenzace za to, že banka v letech 2007 až 2008 prodávala federálním finančním ústavům Fannie Mae a Freddie Mac cenné papíry kryté „toxickými“ hypotékami, napsala agentura Reuters.

Soudní premiéra

Předmětem dosud poslední justiční akce namířené proti velkým hráčům na Wall Street byla činnost instituce jménem Countryside Financial, již Bank of America koupila na začátku roku 2008. Je to poprvé, kdy finanční instituce byla v civilním sporu uznána odpovědnou za hypotéční podvod.

Banka zvažuje možnost odvolání. Hájí se tvrzením, že většina sporných transakcí proběhla v době, kdy BofA ještě Countryside nevlastnila. Porota však již v říjnu loňského roku rozhodla, že BofA nese odpovědnost za činnost Countryside od srpna 2007 do května 2008. Její vedení i jednotliví obchodníci „záměrně zkreslovali“ hodnotu hypoték, jež prodávali.

Soudce Rakoff bez obalu řekl, že činnost Countryside byla „hnána hladem po zisku bez ohledu, jaké škody to napáchá nejen na bezprostředních obětech, nýbrž i na celém finančním systému“.

BofA zvažuje odvolání

Mluvčí Bank of America Larry Grayson oznámil, že banka zvažuje své právní možnosti, přičemž odvolání je jen jednou z nich. „Domníváme se, že taková pokuta nemůže mít žádnou souvislost s omezeným programem společnosti Countryside, jenž probíhal pouze po několik měsíců a jenž byl ukončen ještě dříve, než tuto společnost Bank of America převzala,“ řekl Grayson.

Countryside byla jednou z dlouhé řady firem, které špatné hypotéky federálním společnostem Freddie Mac a Fannie Mae prodávaly. Bank of America, JPMorgan Chase a další největší finanční domy v zemi již na pokutách za podíl na vyvolání finanční krize zaplatily miliardy dolarů.