Banka J&T láká nové střadatele ze zemí EU s agregátorem úrokových sazeb

J&T

J&T Zdroj: Euro E15

Banka J&T se vydala na lov peněz od evropských střadatelů. Československá finanční skupina se totiž stala partnerskou bankou portálu Raisin, agregátoru úrokových sazeb na vkladových účtech bank ze zemí EU. Německý rozcestník mající bankám dohazovat zájemce o vyšší úrok, se unijním zájemcům otevřel v minulém týdnu.

„Jde o možnost rozšířit portfolio klientů a získat eurové vklady, máme zájem především o nabídku našich vkladů v Německu,“ uvádí mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

I přes dlouhodobě nízké sazby centrálních bank jsou totiž rozdíly mezi úročením vkladových účtů v rámci Evropy stále značné. Střadatel například za deset tisíc eur uložených na jeden rok na termínovaném účtu dostane podle dat ECB od 0,5 procenta ročního úroku v Dánsku po více než dvě procenta v případě Polska.

Raisin, za kterým mimo jiné stojí ruský miliardář a investor Jurij Milner, má za sebou zhruba dvouletou historii fungování pro německé klienty pod názvem WeltSparen. Za tu dobu zprostředkoval zhruba čtyřem desítkám tisíc tamních klientů vklady v objemu kolem miliardy eur, od středy funguje pro všechny země společenství. Lákadlem J&T pro unijní střadatele má být třeba desetileté eurové konto ročně úročené 2,5 procenty.

Portál Raisin již využilo 40 000 německých střadatelů s vklady okolo miliardy eur.

Vedle domácí J&T Banky má portál Raisin předběžnou dohodu s dalšími 14 bankovními domy, a to především z jižní a jihovýchodní Evropy. Potenciální klienty mohou odrazovat vesměs nižší anebo vůbec žádná hodnocení partnerských bank ratingovými agenturami. To platí i pro J&T Banku, její poslední existující rating na nejnižším stupni E stáhla, a přestala tak banku hodnotit, agentura Moody’s už v létě 2014.

Současná unijní legislativa klientské vklady napříč bankami společenství nijak neomezuje, ve hře je ale měnové riziko. „Ze zemí mimo eurozónu je největším potenciálním nákladem pro vkladatele kurzové riziko, které nebude u úložky v euru ošetřeno.

V případě českých klientů by tak vkladatelům hrozily ztráty z titulu pravděpodobného budoucího posílení koruny vůči euru,“ říká analytik Consequ Martin Lobotka. Z hlediska potenciálního bankrotu banky nesou vkladatelé napříč unií stejné riziko, vklady jsou unií pojištěny do výše 100 tisíc eur.