Bankám hrozí pád do dluhopisové pasti

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: profimedia.cz

Přes občasný politický nečas jsou české dluhopisy horkým zbožím: Hlad trhu po domácím dluhu dosáhl loni desetiletého maxima, a Česko tak své pověsti bezpečného přístavu nezůstává nic dlužno.

Co největší sousto se snaží urvat i české banky. Ty přetékají hotovostí, než by ale pustily korunu domácím podnikům, raději koupí české bondy. Ty se v jejich trezorech začínají povážlivě hromadit. Pokles jejich cen by přitom mohl mít pro české banky závažné dopady na zisk i kapitál. Na riziko upozorňuje ČNB. „Pokud by začaly růst úroky, dluhopisy by bylo třeba přeceňovat a banky by generovaly ztráty,“ uvedl guvernér Miroslav Singer s tím, že nízké výnosy státních dluhopisů jsou neudržitelné.

Jejich hlavní balík drží na domácí bankovní scéně trio Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB. „České banky drží státní dluhopisy obvykle až do splatnosti, pokles jejich cen by se tak projevil zejména zhoršením jejich kapitálové pozice,“ uvádí Milan Lávička z J&T Bank.

Podle expertů by se každé procento poklesu cen dluhopisů odrazilo ve zhoršení kapitálové přiměřenosti bank o zhruba tři desetiny procenta. Desetiprocentní pád dluhopisů by aktiva českých bank obral o 1,7 procenta, kapitál by se zúžil o tři procenta.

„V případě silnějších poklesů cen dluhopisů by banky mohly zadržovat zisky, přistoupit k omezení, či dokonce zrušení výplaty dividend,“ uvedl Petr Bittner z České spořitelny. Odborníci však zatím silnější pohyby cen dluhopisů neočekávají a negativní dopad na banky předpokládají v řádu miliard korun. Větší problém ale mohou mít menší banky.

Podle informací deníku E15 hrozí nyní dvěma menším českým bankám problém s kapitálovou přiměřeností. Odborníci nevylučují, že jedním z důvodů může být také nadměrná expozice v „překoupených“ státních dluhopisech. Spouštěčem korekce „bezpečných“ českých dluhopisů se může stát uklidnění v eurozóně, ale rovněž případný domácí politický obrat.
V takovém případě by se trhy zajímaly především o změny v očekávané fiskální politice. Problém přecenění státních dluhopisů by se pak mohl dotknout také pojišťoven a penzijních fondů, v jejichž aktivech se české státní dluhopisy rovněž nacházejí.

Bondy s vysokým ratingem

Za loňský rok vzrostl podíl českých státních dluhopisů v bilancích domácích bank z patnácti na sedmnáct procent. Tento poměr dosahuje více než trojnásobku průměru eurozóny. Růst objemu úvěrů poskytnutých bankami je o poznání pomalejší: úvěry podnikové sféře loni vzrostly jen o 1,8 procenta, úvěry domácnostem pak o 3,5 procenta. Dluhopisy české vlády mají v současnosti nejvyšší rating mezi rozvíjejícími se evropskými zeměmi a jejich pojištění proti bankrotu je v tomto regionu nejlevnější.

Miroslav Singer: Kurz koruny je nevyčerpatelný nástroj, může být slabší a slabší