Bankéři doufají, že východ Evropy bude dál bohatnout

Rumunské leu (ilustrační foto)

Rumunské leu (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ziskovost bank ve střední a východní Evropě se po předkrizovém boomu a následném pádu přiblížila k udržitelné úrovni. Alespoň si to myslí analytici banky UniCredit, kteří na výročním zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) představili analýzu obchodních příležitostí pro banky v regionu střední a východní Evropy.

Banky doufají, že východ Evropy bude nadále bohatnout a s ním i tamní domácnosti. S hospodářským oživením – UniCredit v letošním roce předpokládá ekonomický růst 5,1 a příští rok 7,8 procenta – by se měl dostavit i růst úvěrů.

„Očekáváme střídmý nárůst úvěrů v souladu s ekonomickým oživením v regionu,“ uvedl Mauro Giorgio Marrano, zástupce ředitele útvaru CEE Strategic Analysis skupiny UniCredit. Bohatství domácností má také prostor pro růst. V Rumunsku dosahuje čistý finanční majetek osmnáct procent HDP, v Německu či Rakousku je to přes 120 procent, v Česku pak 52 procent.

Lákají vyšší úroky a jednodušší výdělky

Východní polovina Evropy je pro banku atraktivní díky obecně vyšším úrokům oproti rozvinutějším ekonomikám. V takovém prostředí se finančním domům lépe a jednodušeji vydělává.

„Ve střední a východní Evropě tvoří přibližně dvě třetiny příjmů v sektoru čisté příjmy z úroků, tedy tradiční bankovní obchody. Vzhledem k tlaku na marže bude nevyhnutelné zaměřit se na alternativní zdroje příjmů, jako jsou poplatky a provize a zvýšit ziskový potenciál bank,“ uvedl Carlo Vivaldi, ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit Bank.

Samotná UniCredit pod vedením bývalého šéfa Alessandra Profuma před finanční krizí skupovala banky mezi Aší a Astanou. Ne všechny investice se ale povedly a z některých zemí se italská banka již stáhla. Přede dvěma lety prodala například kazašskou ATF Bank za půl miliardy dolarů. V roce 2007 za ni ale zaplatila 2,1 miliardy dolarů.