Bankéři: Nadměrně přísná regulace uškodí

Mojmír Hampl

Mojmír Hampl Zdroj: E15 Anna Vackova

Jaký dopad bude mít vlna nových regulací na český bankovní sektor? O tom diskutovali hosté konference Bankovní regulace – ochrana ekonomiky i spotřebitelů, nebo brzda vývoje? Akci pořádal týdeník Euro.

Podle viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla vyvstávají v současné debatě o regulacích především dvě opatření. První nese zkratku MREL a skrývá se pod ním zpřísnění požadavků na kapitálové vybavení bank. Jak vysvětlila náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková, pro banky by to znamenalo držet výrazně vyšší množství dluhových a kapitálových nástrojů, které by sloužily k případné absorpci ztrát a následné rekapitalizaci než dnes.

Problém MREL je v tom, že je nastaven na podmínky v řadě zemí EU, kde bankovní sektor není zdravý. „Toto pravidlo mechanicky aplikované na české instituce, které jsou ve zcela jiné kondici, by přinášelo absurdní výsledky,“ říká Hampl. Pro banky na českém trhu by to přitom znamenalo vytvořit minimálně 150 miliard korun dodatečného kapitálu. Společně s několika dalšími státy EU tak tuzemsko vyjednává, aby při uplatňování pravidla MREL bylo možné vzít v úvahu místní specifika.

Nanejvýš čtvrtina dluhu

Druhým klíčovým tématem je pak aplikace přísnějších pravidel pro nakupování státního dluhu ze strany bank. EU totiž zvažuje, že by se pro expozici bank vůči vládnímu dluhu aplikovalo stejné pravidlo jako na expozici vůči soukromému dlužníkovi.

To znamená, že by ve vládních dluhopisech mohly banky držet maximálně 25 procent z objemu dluhu, který trhu poskytují. Pro země mimo eurozónu, které nemají jednoduchou možnost vytvářet mixovaná portfolia dluhopisů různých vlád v rámci EU, by to představovalo problém.

Velký výprodej

„Kdybychom striktní limit 25 procent aplikovali na celý sektor, tak by to znamenalo, že z 650 miliard korun, které drží české banky ve vládních dluhopisech, by se do limitu vešlo jen za zhruba 100 miliard. Vše ostatní by bylo nutné například vyprodat,“ varuje Hampl.

Na konferenci zaznělo i téma bankovní daně a jejích možných negativních dopadů na českou ekonomiku s poukázáním na problémy s jejím zaváděním v jiných evropských zemích. Hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová zase upozornila na záporné úrokové sazby, které považuje za nevyzkoušený a nebezpečný experiment.

Miroslav Zámečník: Banky – zdroj všelikého ekonomického nemravu?