Banky by v rizikových dluhopisech mohly utopit až 200 miliard eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Pokud by se řádně ocenily dluhopisy zadlužených států eurozóny, chybělo by evropským bankám až 200 miliard eur. Vyplývá to z předběžné zprávy Mezinárodního měnového fondu. Odhad MMF okamžitě narazil na tvrdý odpor evropských politiků i centrálních bankéřů, kteří fond obvinili z podjatosti a špatných výpočtů.

Odhad MFF je založen na postupu, který zohledňuje, jak by dluhopisy ocenit trh. Do výpočtu jsou zahrnuty rizikové bondy zemí, které obdrženy pomoc EU, ale také dluhopisy Itálie, Španělska a Belgie.

Kompletní zpráva o globální finanční stabilitě by měla vyjít až na podzim a částka potřebná na rekapitalizaci evropských bank se tak ještě může změnit, upozornil deník Financial Times (FT), který má předběžný výpočet fondu k dispozici. Přesto ale již nyní dva zdroje deníku upozorňují, že podle jednoho z odhadů je podle nových výpočtů kapitál bank o 10 až 12 procent nižší, než podle současných kalkulací.

Výpočty MMF tak ukazují, že aby banky eliminovaly dopad držení rizikových dluhopisů, musely by svůj kapitál o zmíněných 200 miliard eur navýšit. Podle FT by celkový dopad byl ještě horší, protože evropské banky drží podíly i v dalších finančních institucích, které mohou mít dluhopisy podobné potíže.

Podle evropských politiků je analýza MMF zavádějící. „Názor MMF není objektivní… Oni vidí jen špatnou stránku věci,“ prohlásila španělská ministryně financí Elena Salgado. Upozornila, že podobná situace se odehrává už podruhé za krátkou dobu. Odhazuje tím ke zprávě MMF, která v roce 2009 upozornila, že evropské banky odepsaly jen 347 miliard eur z předpokládaných ztrát 814 miliard eur. Fond později svůj odhad o čtvrtinu snížil.

Nová šéfka MMF Christine Lagardeová se tento týden již jednou dostala pod palbu kritiků z Evropy. Prohlásila totiž, že evropské banky by měly svůj kapitál povinně zvýšit. Brusel se ale brání, že banky dostatečně prověřily zátěžovými testy, u nichž selhala jen desetina finančních ústavů.